НАТО възнамерява да помогне на своите членове в борбата срещу

...
НАТО възнамерява да помогне на своите членове в борбата срещу
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО възпира Русия, помага за пандемията и не намалява военни разходи

НАТО има намерение да помогне на своите членове в битката против новия тип пандемия с ковид и в същото време ще възпира и Русия . Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция в навечерието на видеоконференцията на министрите на защитата на Алианса, оповестява ТАСС.

" Виждаме, че Русия поддържа военно наличие по границите на НАТО , в това число в Черноморския район , усилва военното си наличие в Крим, укрепва Черноморския флот " , изяснява той и добавя, че Русия продължава да оказва помощ на бойци в източната част на Украйна .

" Ние отговорихме на това преди пандемията с ковид, по време на пандемията, чакам това да продължи и след пандемията ".

" НАТО има намерение да помогне на своите страни в битката с ковид , само че и да извърши главните си отговорности за обезпечаване на сигурността на страните от алианса ", разяснява Столтенберг.

По думите му, алиансът е засилил военното си наличие в Черноморския район , по-специално сухопътното и морското наличие в Румъния, а също по този начин работи в тясно съдействие със страните сътрудници в района - Украйна и Грузия .

В отговор на въпрос дали алиансът желае да помогне в битката против ковид на Русия , която дава безвъзмездна помощ на страните от НАТО - Италия и Съединени американски щати - Столтенберг отговори: " Няма претенции за помощ от Русия . " " И в този момент обръщам внимание по какъв начин да съгласувам поддръжката за страните членки на НАТО. Ситуацията в Русия ни припомня, че това е световна рецесия , предизвикателство и ние би трябвало да отговорим дружно ".
 С видеоконференция НАТО разисква ковид и по какъв начин да избавя живот
С видеоконференция НАТО разисква ковид и по какъв начин да избавя живот

Дарени са тонове здравно съоръжение, демонстрира взаимност и подсигурява въздържане

Пандемията ще бъде единствената тематика на видеоконференция на министрите на защитата на страните членки на НАТО, която ще се организира на 15 април, съобщи генералният секретар на НАТО във вторник. " В дневния ред на видеоконференцията ще има единствено една тематика - коронавирусът. Министрите ще преразгледат дейностите на страните членки и ще вземат решение за по-нататъшни стъпки ".

Според Столтенберг страните от НАТО си оказват помощ взаимно в цялостна съгласуваност . " НАТО дефинира кои страни имат свободни медицински запаси и кои страни имат свободни транспортни благоприятни условия за доставката им, които по-късно се употребяват за даване на помощ. Това е координиращата роля на НАТО в отговор на пандемията ".

В същото време генералният секретар на НАТО акцентира, че макар помощта в битката против пандемията, алиансът би трябвало да поддържа своите предпочитани действия за обезпечаване на сигурността на съдружниците. " Основната цел на НАТО е да подсигуряваме сигурността на близо 1 милиард жители . Трябва да продължим работата си, тъй че здравната рецесия да не се трансформира в рецесия на сигурността . Тази рецесия, която ни шокира, ще има далгосрочни последствия . Утре ще обсъдим по какъв начин да поддържаме защитата си и възпиращите качества на съюза , нашите задачи и интервенции по време на пандемията ", добави той.

Страните от НАТО към момента не са обсъждали въпроса за понижаване на разноските за защита по отношение на пандемията , в този момент приоритет е спасяването на хората , съобщи Йенс Столтенберг.

" Сега страните от НАТО не ни осведомиха за намаляването на военните си разноски и аз също не считам да повдигам тази тематика . Сега главният приоритет е спасяването на живота. Въпреки че разбираме, че тази рецесия ще има икономическо измерение и ще последва спад в растежа ".

В същото време Столтенберг означи, че НАТО към момента смята " решителни дейности на Русия " за едни от главните закани за сигурността , Русия, която продължава да оказва помощ на в Донбас, " подкопавайки суверенитета на Украйна ", а също и " изграждайки своя наличие в Сирия. "

В тази връзка генералният секретар предизвести, че страните от алианса би трябвало да поддържат нужното равнище на военни разноски даже в подтекста на рецесията, която ще последва пандемията , с цел да може алиансът да извърши главните си задания за поддържане на сигурността в северноатлантическия район.
 Светът е в пандемия, само че къде е НАТО, къде е и Тръмп?
Светът е в пандемия, само че къде е НАТО, къде е и Тръмп?

Вирусът унищожава стопански системи и сковава по този начин, както съветските военни могат единствено да мечтаят
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР