НАТО трябва да засили каналите си за диалог с Русия,

...
НАТО трябва да засили каналите си за диалог с Русия,
Коментари Харесай

Ердоган: НАТО трябва да засили диалога с Русия

НАТО би трябвало да ускори каналите си за разговор с Русия, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред публицисти, които го съпровождаха на срещата на върха на НАТО в Брюксел, оповестява в. " Дейли сабах ".

" Откроихме нуждата от усилване на политическия и боен разговор с Русия, с цел да бъдат минимализирани военните опасности и да бъде открита бистрота ", сподели през вчерашния ден Ердоган на борда на самолета на връщане в Турция, съобщи Българска телеграфна агенция.

По мотив на упования в понеделник диалог сред президентите на Съединени американски щати Доналд Тръмп и Русия Владимир Путин в столицата на Финландия, Ердоган сподели, че счита тази среща за доста значима и че Анкара ще следи по какъв начин ще протече тя.

Турският президент уточни, че има плануван диалог с Путин за през днешния ден, на който ще предложи на съветския си сътрудник да се съберат на среща на върха в Турция, с цел да обсъдят районни въпроси.

" Ако той (Путин) одобри, това би било добре и за нас. Бихме могли да поканим още една-две страни на срещата. По този метод, считам, бихме създали ситуацията в района по-стабилна ", съобщи Ердоган.

Лидерът на Турция сподели, че при диалога си с Тръмп около срещата на НАТО е разискал с него обстановката в Манбидж, Северна Сирия, и покупката на изтребители Ф-35 от Съединени американски щати. Ердоган е получил уверения от американския президент, че договорката за самолетите, за които Турция към този момент е платила 800 милиона $ и остава последна вноска от 100 милиона $, ще бъде изпълнена както следва.

По мотив на Манбидж Ердоган увери, че продължава реализирането на пътната карта, контрактувана със Съединени американски щати. Той обаче акцентира, че същинската цел на Анкара е Съединени американски щати да прекратят съдействието си със сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа. Но по думите му това наподобява не е в дневния ред на Вашингтон към този момент.

По време на срещата на върха в Брюксел на 11 и 12 юли Ердоган беседва и с немския канцлер Ангела Меркел, с която е разискал съглашението сред Турция и Европейски Съюз за въздържане на миграцията към Европа.

" На срещата обсъдихме прехвърлянето на средствата, контрактувани в границите на съглашението от 18 март. Ние казахме, че прехвърлянето би трябвало да бъде интензивен ", уточни Ердоган.

Той добави, че Анкара продължава да има безпокойства и във връзка с наличието и дейностите на членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и на деятели на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Германия. По думите му тези паники са били изразени пред Меркел, като е бил пожелан по-решителен метод в това отношение от страна на Берлин.

Ердоган акцентира също, че Турция поставя старания да поеме своя дял от обезпечаването на финансирането на НАТО, като уточни, че поддръжката на Турция сега е към 1,8 % от Брутният вътрешен продукт. " Разбира се, ние сме похарчили също по този начин към 30 милиарда $ за съоръжение и боеприпаси ", посочи още президентът на Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР