НАТО, считаща Русия като потенциална заплаха, е притеснена от нарастващата

...
НАТО, считаща Русия като потенциална заплаха, е притеснена от нарастващата
Коментари Харесай

"На всички фронтове": НАТО е притеснена от нарастващата военна мощ на Русия

НАТО, считаща Русия като евентуална опасност, е обезпокоена от възходящата й военна мощност. Това съобщи в изявление за „ Политико " ръководителят на Алианса, военачалник Петър Павел.

НАТО неведнъж е заявявала, че Русия съставлява опасност за балтийските страни и Полша. През юли 2016 година на срещата на върха във Варшава, беше взето решение " за подсилване на източното крило ". За задачата Алианса има намерение да пусне в Литва, Латвия, Естония и Полша интернационален батальон. Неговото образуване поеха Англия, Германия, Канада и Съединени американски щати.

Москва неведнъж е подчертавала, че Русия в никакъв случай няма да нападне, която и да е от държавите-членки на НАТО. По думите на Сергей Лавров, в Алианса доста добре знаят това и просто търсят причина, с цел да разположат войските си до съветските граници.

Напредъкът на Русия

Ръководителят на Военния комитет на НАТО признава, че Русия е постигнала забележителен прогрес във военната сфера " на всички фронтове ". По неговите думи, Москва е създала нови типове както стандартни, по този начин и нуклеарни оръжия. Също по този начин съветската войска е в положение да работи дейно на доста разстояние от личната си територия.

Ген. Петър Павел съобщи, че НАТО не може да претендира, че желанията на съветското управление във връзка с Алианса са нападателни. Според него проектите на Москва остават неразбираеми.

" Ето за какво, ние възприемаме това като евентуална опасност и го преглеждаме доста съществено " - добави той.

Според шефът на Алианса, НАТО не може да си разреши да " се концентрира " единствено върху самите закани. Основният приоритет би трябвало да бъде засилената битка против тероризма.

Контактите не престават

Въпреки „ студените " връзки сред Москва и НАТО, разговорът сред страните продължава. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин описа пред „ РИА Новости " за диалога си със заместник-генералния секретар на Алианса Роуз Гетемюлер, който се организира по време на встъпването в служба на новия президент на Сърбия-Александър Вучич.

" Независимо от това, че страните, които участваха там, са ни оповестили наказания, ние организирахме дълъг диалог със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Гетемюлер " - съобщи Рогозин, без да прецизира тематиката на диалога.

През март, се състояха първите диалози за последните три години, с ръководителя на съветския Генерален щаб Валерий Герасимов и ръководителя на Военния комитет на НАТО- Петър Павел. Инициативата за телефонния диалог беше поета от представителите на съюза.

Тогава водачът на Генералния щаб разиска с представител на НАТО вероятностите за възобновяване на взаимоотношението във военната сфера, както и за предотвратяването на произшествия и присъединяване на Алианса в интернационалните прояви.

Герасимов също по този начин акцентира за опасенията на Москва по отношение на увеличението на военната активност на НАТО наоколо до съветските граници.

На 22 юни НАТО обявиха, че са разискали с Русия опцията за осъществяване на нова среща на Съвета НАТО - Русия. " Ние поддържаме контакт с Русия по отношение на възможното осъществяване на нова среща. На този стадий не сме прецизирали точната дата " - сподели представителят на НАТО.

От своя страна, съветският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков съобщи, че съвещанието на Съвета на непрекъснатите представители може да се организира през юли.

През миналата седмица съветския външен министър Сергей Лавров съобщи, че НАТО е употребила „ измислени " предтексти за разполагане на инфраструктурата си покрай границата с Русия.

" Всичките тези мерки, които сега се разполагат на процедура, когато инфраструктурата на НАТО е все по-близо до нашата обща граница, когато нови единици се изпращат на същото място и под знамето на непрекъсната ротация, което значи непрекъснато разполагане във всички на практика сетива, ние сме наясно, че предтекста, който се употребява, с цел да се оправдаят тези дейности, е преувеличен " - сподели Лавров в изявление за беларуските медии.

В допълнение на това, дипломатът още веднъж съобщи, че Русия не има намерение да нападна нито една от членките на съюза.

" Аз имам висока оценка за качеството на военна мисъл и военно образование в Съединени американски щати, Германия, Англия и другите страни от НАТО, даже не мога да предположа, че те биха позволили опцията Русия да нападна НАТО " - акцентира той Лавров.

По думите на министъра, разполагането на силите на НАТО в източната част на съюза, е израз на желанието им да овладеят геополитическото пространство, което съгласно членовете на организацията, е " свободно ", след разпадането на Съветския съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР