Последната промяна в Закона за висшето образование предвижда достигане на

...
Последната промяна в Закона за висшето образование предвижда достигане на
Коментари Харесай

След помощта от правителството. Ще прекратят ли протеста си университетските преподаватели

Последната смяна в Закона за висшето обучение планува постигане на междинни размери на работните заплати в бранша 180% от междинните брутни работни заплати за последните 12 месеца в страната. Около 2500 лв. е планувана да бъде стартовата асистентска заплата. Опираме до неналичието на 184 млн. лв., с цел да бъде спазен закона. Ние не желаеме нищо ненужно също така да се съблюдава закона. Това е нашата логичност. Това сподели в BTV „ Тази заран " доктор Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите. Повод за коментара й е решението на властта да даде 39 млн. лева в допълнение. В сряда Съветът на ректорите имаше среща първо с президента Румен Радев, а по-късно и със служебния министър председател Димитър Главчев и министрите на финансите Людмила Петкова и на образованието Галин Цоков.

Дали ще протестираме, ще решим на следващия ден на изключително съвещание на Съвета на ректорите, защото това е групов орган и следва решенията да бъдат групова отговорност. Това, което получихме през вчерашния ден, трябваше да го получим на 1 януари 2024 година Това е заложено в бюджетната рамка. Ние не сме получили нищо в допълнение, в противен случай - получихме пари, които до ден сегашен не са влезнали в университетите, изясни още доктор Темелкова.

Увеличението ще бъде разпределено отмерено съгласно броя на състава на всички университети и ще доближи до всеки един в държавните университети. Добрата вест от през вчерашния ден е, че няма да получат нарастване единствено университетския състав, а и административния състав, чиито заплати са на равнища, близки до минималната работна заплата, добави тя.

По думите на доктор Темелкова би трябвало да се създаде нов модел на финансиране на държавните висши учебни заведения.

Протестираме, тъй като трябваше да получим това, което беше заложил бюджета. Университетите няма по какъв начин да работят дейно, в случай че чиновниците им не получават съответни хонорари, в умозаключение съобщи Темелкова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР