НАТО изгражда огромна стена между страните от Европейския съюз и

...
НАТО изгражда огромна стена между страните от Европейския съюз и
Коментари Харесай

Yeni Safak: Спуска се нова Желязна завеса

НАТО построява голяма стена сред страните от Европейския съюз и Русия, а в това време американските " ястреби “ вършат сходни ходове за въздържане на Китай в Азия. Всичко това предизвика отприщването на нова Студена война, разясняват в редакцията на турския вестник Yeni Safak.

" Фокус “ показва превод на материала без съкращения и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателя му.

В заключителното изказване на срещата на върха на НАТО във Вилнюс беше обърнато внимание на обстоятелството, че амбициозната политика на Китай и възходящата му военна мощност съставляват опасност за ползите, сигурността и полезностите на Aлианса. Говорителят на Министерството на външните работи на Китай Ван Венбин прикани НАТО да изостави остарелия си нрав от Студената война и игрите с нулев резултат. Ван също акцентира, че Алиансът би трябвало да се откаже от позиция, която може да докара до рискови последствия в Азиатско-Тихоокеанския район, и добави: " Не търсете извинения да продължавате да се разширявате, играйте градивна роля в обезпечаването на мир и непоклатимост по света “.

Една от най-важните аргументи за неудобството на Пекин бе присъединяване в срещата на върха на НАТО във Вилнюс на водачите на страните от Азиатско-Тихоокеанския район - Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Вашингтон, от една страна, се пробва да развива разговор с Пекин, само че от друга организира твърда политика по отношение на Китай. Това, което тласка администрацията на американския президент Джо Байдън към този двоен метод, е, че антикитайските " ястреби “ са болшинство и в двете партии в Конгреса на Съединени американски щати.

Те настояват, че всички опити на администрацията на Байдън за разговор с Китай, в това число " дипломацията “, вършат Съединени американски щати да наподобяват слаби в очите на противниците си. Между Вашингтон и Пекин царува всепроникваща атмосфера на съмнение. Китайците упрекват американците, че приказват едно, а вършат друго.

След държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън и специфичният делегат на президента на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери също посетиха Пекин. Докато китайският президент Си Дзинпин се срещна с Блинкен, Джанет Йелън и Джон Кери не получиха позволение за среща с китайския водач. Въпреки това някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър, който посети Китай по същото време като Кери, бе топло посрещнат в Пекин. Кисинджър е основна фигура в организирането на срещата на американския президент Ричард Никсън с водача на китайската комунистическа партия Мао Дзедун през 1972 година Тази непредвидена среща, извършена в разгара на Студената война, промени хода на връзките сред Съединени американски щати и Китай.

В Пекин Кисинджър организира диалози с китайския министър на защитата Ли Шанфу и висшия посланик Ван И, а също бе признат от президента Си Дзинпин. Кисинджър, 100-годишен умел посланик, който се застъпва за градивен разговор и съдействие на Съединени американски щати с Китай, е изправен пред напън от антикитайски " ястреби “. Пекин счита Кисинджър за другар на Китай.

Връщайки се към срещата във Вилнюс, Пекин се оплаква, че Вашингтон се пробва да сплоти съдружниците си против Китай. От азиатската страна постоянно акцентират, че американците също желаят да употребяват НАТО като инструмент на тази политика на Съединени американски щати.

От друга страна, антикитайските " ястреби “ в Америка настояват, че НАТО би трябвало да се разшири освен в Европа, само че и в Азиатско-Тихоокеанския район. Например членовете на сенатската комисия по Въоръжените сили на Сената на Съединени американски щати - демократът Тами Дъкуърт и републиканецът Дан Съливан - участваха в програмата Meet The Press на 16 юли тази година, водена от Чък Тод по NBC News. Те подкрепяха разширението на НАТО към съседите на Китай. Сенатор Тами Дъкуърт, която също е член на комисията по външни връзки на Сената, е известна като авторитетен политик, изиграл забележителна роля в законодателството, обвързвано с въоръжаването на Тайван от Съединени американски щати.

И двамата сенатори, взели участие в програмата, считат, че разширението на НАТО към Азия през идващите 10 години е неизбежно. Дъкуърт съобщи: " Очевидно, с помощта на сполучливото съглашение AUKUS сред Обединеното кралство, Австралия и Съединени американски щати, ние към този момент започнахме да вършим това “. Според нея азиатските съдружници на Съединени американски щати наблюдават деликатно събитията в Украйна и са наясно с още по-голямата нужда от присъединение към НАТО и връщане на съдружниците от Алианса в Индо-Тихоокеанския район.

По западните граници на Русия, като се изключи Беларус и Украйна, няма страни, които не са членки на НАТО. По всичко проличава, че Алиансът основава стена сред Европа и Русия, напомняща Желязната завеса от остарялата Студена война. В същото време антикитайски " ястреби “ в Съединени американски щати приканват към сходно въздържане на КНР в Азиатско-Тихоокеанския район, на изток и юг. Разглеждайки желанията на " ястребите “, човек може да разбере по-добре обсега на новата Студена война.

Източник " Фокус "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР