НАТО има готовност да увеличи числеността на войските си в

...
НАТО има готовност да увеличи числеността на войските си в
Коментари Харесай

НАТО има готовност да изпрати още войски в Косово в случай на размирици

НАТО има подготвеност да усили числеността на войските си в Косово, в случай че напрежението измежду сръбското малцинство още веднъж се изостри с наближаването на крайния период на разногласието с държавното управление за документите за коли, съобщи във вторник заместник-командирът на мироопазващата задача на Алианса (KFOR).

„ Ние сме бдителни и подготвени да действаме в случай че има повишаване на напрежението, само че можем да използваме и аварийни сили, които можем да задействаме в къс период “, съобщи бригаден военачалник Лука Пиперни пред кореспонденти в щаба на КФОР в столицата Прищина, съобщи „ Ройтерс “.

Размириците измежду косовските сърби поради условието да употребяват издадени от страната регистрационни табели за коли породиха опасения за спор сред Косово и Сърбия, повече от две десетилетия откакто НАТО бомбардира Сърбия, с цел да постави завършек на репресиите против албанското болшинство в Косово.

Сърбия не признава независимостта на Косово, извоювана през 2008 година, а сърбите в Северно Косово считат Белград, а не Прищина, за своя столица. В някогашната сръбска провинция към момента са ситуирани към 3700 миротворци на НАТО, които предотвратяват насилието сред етническите албанци и сърбите.

Предишни опити за въвеждане на косовски регистрационни табели в мощно сръбското Северно Косово доведоха до конфликти сред полицията и локалните сърби, които издигнаха пътни блокади. Барикадите бяха демонтирани едвам когато мироопазващите сили на НАТО се намесиха, с цел да следят процеса, и Косово се съгласи да отсрочи въвеждането на правилото за издаване на лицензи.

Пиперни съобщи, че сега обстановката е спокойна, само че нестабилна, и че НАТО не може да изключи ново напрежение или принуждение в северната част на страната с наближаването на крайния период 31 октомври.

„ Ако обстановката се утежни, ние сме подготвени да се намесим, подготвени сме да бъдем по средата сред протестиращите и организациите за сигурност “, акцентира той.

„ Разполагаме с задоволително сили, с цел да се оправим със обстановката. С това количество войски можем да сложим завършек на всевъзможен тип повишаване на напрежението “, добави Пиперни, визирайки войските отвън Косово, които НАТО може да притегли като подкрепление.

И Косово, и Сърбия се стремят да се причислят към Европейския съюз и се договориха, като част от процеса на участие, да разрешат нерешените си въпроси и да изградят добросъседски връзки.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР