Натали Хъдсън е избрана за първи чернокож главен съдия на Върховния съд на Минесота

...
Гов. Тим Уолц в сряда повиши Натали Хъдсън да стане
Коментари Харесай

Гов. Тим Уолц в сряда повиши Натали Хъдсън да стане главен съдия на Върховния съд на Минесота тази есен, което я направи първия цветнокож човек, който го ръководи.

Хъдсън, който е чернокож, беше назначен за асоцииран съдия през 2015 г. от тогавашен управител Марк Дейтън, след като е служил като съдия в Апелативния съд на Минесота в продължение на 13 години. Тя ще оглави Върховния съд, когато настоящият върховен съдия Лори Гилдеа се пенсионира през октомври.

„Съсъдия Хъдсън е един от най-опитните юристи в нашия щат. Тя има силна репутация на лидер и създател на консенсус“, Валц се казва в изявление. „Уверен съм, че тя ще развие визия, която насърчава справедливостта и защитава достойнството на всички жители на Минесота.“

уебсайт. Синът й е адвокат в Бюрото за задържане на престъпници.

Уолц назначи Карл Прокачини, бившия си главен съветник, да заеме мястото на Хъдсън като асоцииран съдия.

Прокачини в момента е гост-професор в Юридическия факултет на Университета Сейнт Томас. Той е служил като главен юрист в кабинета на губернатора, където работата му включваше отговора на държавата на пандемията от COVID-19. Той е възпитаник на Юридическия факултет на Харвард, където е бил изпълнителен редактор на Harvard Human Rights Journal.

Когато Гилдеа се оттегли, всички освен един от седемте съдии във Върховния съд ще бъдат назначени от губернатори от Демократическата партия. Тя беше назначена от републиканския губернатор Тим Поленти. Същото беше и настоящият съдия Г. Бари Андерсън, който ще достигне задължителната пенсионна възраст от 70 години през октомври 2024 г. Неговото пенсиониране ще позволи на Валц да посочи трети съдия.

Гилдеа, която обяви плана си да се пенсионира през Джун похвали Хъдсън като „изключителен избор“ за следващия върховен съдия.

„Бях впечатлена от нейните дълбоки познания по закона, нейния колегиален дух и нейната несравнима работна етика“, каза Гилдеа в обявата. „С повече от 20 години служба като съдия в апелативен съд, съдия Хъдсън е сред най-талантливите и уважавани юристи в щата.“

U.S. Окръжният съдия Вилхелмина Райт, първата чернокожа жена федерален съдия в щата, която преди е работила с Хъдсън във Върховния съд, също приветства назначаването на Хъдсън.

„Като бивш колега, знам, че тя носи на тази ръководна роля своята силен интелект, богатият й юридически опит и уважението й към върховенството на закона," каза Райт в изявлението, публикувано от губернатора.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР