Наставникът на набиращия скорост в Трета Лига тим на Левски

...
Наставникът на набиращия скорост в Трета Лига тим на Левски
Коментари Харесай

Стефан Генов пред Nostrabet: Заради случаи като този с Чиликов е на такъв хал родният футбол

Наставникът на набиращия скорост в Трета Лига отбор на Левски Крумовград – Стефан Генов, даде извънредно изявление за. Опитният треньор показа упованията си преди борбата с Монтана за Купата на България и описа за нещата, с които е трябвало да свикне като ментор на отбор от полупрофесионалния футбол у нас.

Той не пропусна да засегне и тематиката за честата промяна на треньорите в родния футбол, давайки образец със напълно скорошното уволняване на Георги Чиликов от състава на Арда Кърджали.

 

Здравейте, господин Генов! Левски Крумовград е измежду сериозните кандидати за влизане във Втора лига следващата година, само че имате и сериозна конкуренция. Какви са Ви усещанията от сезона към този момент?

Ние започнахме с първичната цел да изградим тим, който да радва хората. С течение на времето към този момент щяхме да забележим дали можем да реализираме и освен това. Сега има положително равнище на тима и апетитите набъбнаха. Може да се мисли към този момент за място във Втора лига, само че това не е сложено като задача от управлението, а по-скоро треньорският щаб и играчите мислим, че  е постижимо. Имаме конкуренция, в лицето на Саяна, Загорец и Черноморец. Всеки има своите шансове, тъй че дано най-хубавият вземе първото място и квотата за Втора лига.

 

Как се спряхте на предлагането да водите точно Левски Крумовград?

Да Ви призная, и за мен беше изненада! Асен Караславов ме изненада, той насочи предлагането към мен и в първия миг помислих, че се майтапи. Той обаче изясни, че това е нов план и хората тук желаят да имат личен тим. Каза ми, че ще градим състав и след това ще преценим дали може да нападаме и по-големи цели.

Условията бяха положителни, срещнах се с ръководителите и повярвах в концепцията. Обещанията се трансфораха в действителност, само че всичко стартира като смешка!

 

Кои са най-големите провокации пред Вас като ментор на отбор от Трета Лига?

Точно казахте, че Трета лига е напълно друга действителност по отношение на професионалния футбол. Имах потребност от време за акомодация и се допитах до мои сътрудници. Нещата са радикално разнообразни от професионалния футбол. Не ми беше елементарно изначално, само че съумях да се приспособявам. Не е най-хубавото като селекция може би, само че дестинацията ни не е атрактивна предвид на обстоятелството, че сме в периферията – младежите желаят нощни заведения и други занимания.

Аз обаче съм доста признателен на момчетата, които пристигнаха тук и направиха нещо, което никой не е очаквал. Отстранихме два професионални отбора за Купата – Царско село и Литекс Ловеч, до момента в който бяхме тим на 3 месеца. Имаме няколко по-опитни играчи, които са се докоснали до по-високото равнище на футбола, само че главно градим с момчета от аматьорското равнище. Играчите са доста съзнателни и мисля, че сме много приветлив тим.

 

Споменахте за успехите за Купата. Какво седи за тези триумфи?

Може би работата и верният подготвителен развой. Искам обаче да поздравя публиката – явно хората за изгладнели за футбол, тъй като на мач идват по 600-700 индивида. Има невероятна поддръжка и това стимулира момчетата още повече. Те не се играли досега пред такава аудитория.

Направихме синхрона сред опитните играчи и младите, които желаят и имат късмет да се допрян до професионалния футбол.

 

Предстои доста забавен мач за Вас и за клуба – осминафинално домакинство против Монтана за Купата на България. Каква е атмосферата преди дуела?

Лошото е, че тъкмо в навечерието на този мач ще излезем без някои от най-хубавите ни футболисти – Сайед Яшар, Миро Будинов, капитанът Краси Илиев. Всички са навън от към 3 седмица и това е огромна загуба за нашия отбор. Не играем по метода, по който желая без тях. Останалите момчета дават каквото могат от себе си, само че просто няма да сме на оптималното равнище против Монтана. Вероятно няма да успеем да използваме шанса си.

 

Допълнителна мотивация ли е опцията да играете с Лудогорец в възможен четвъртфинал?

Стимул е, само че би трябвало да сме реалисти. Познавам тима на Монтана. Сериозна организация, а и отборът в този момент навлезе във форма. Имах опция да следя няколко техни мача. Най-важното обаче е да зарадваме хората в идния дуел, тъй като той ще е един празник за тях, а за нас един бонус, с цел да сдобием още малко самочувствие и да сверим часовника си.

Здраво стъпили сме на земята и не се чака да отстраняваме Монтана. Ако бяхме с главния си тим, щеше да имаме опция да се противопоставим още по-добре, само че не се колебая и в качествата на тези играчи, които ще излязат в този момент. С поддръжката на нашите почитатели ще имаме своите шансове.

 

Като човек с задоволително опит – по какъв начин Ви се коства равнището в елита през този сезон?

На приливи и отливи е равнището. По-оспорван е шампионатът, само че качеството не се е вдигнало, по никакъв метод. Разликите сред водачите са дребни, само че въпреки всичко Лудогорец е тим над междинното равнище в Европа.

 

Защо клубът има толкоз съществени проблеми в евротурнирите през последните два сезона?

Ами това е нещо обикновено. Българите постоянно сме максималисти, само че в огромните тимове това се приема за нормален развой. Когато се сменя цялостен тим е належащо време, с цел да се влезе в темп. Хубаво е всяка година Лудогорец да е страховит в Европа, само че това не постоянно е допустимо. Такива с действителностите и по-големи клубове също изпитват сходни проблеми. Не виждам нищо съдбовно, нещата са добре координирани – това е клуб над междинното европейско равнище.

 

Проблем ли е честата промяна на треньорите в Разград?

Като треньор и аз съм обиден от тези процеси. На българските треньори не се дава нужното време и това е. За страдание, това надали ще се промени в България. Виждате какво се случи и с Чиликов. Това е недопустимо. Би трябвало да му се даде късмет, откакто нещата вървяха сносно, съгласно мен.

С всеки един от българските сътрудници обаче това се случва. Няма по какъв начин да убедим ръководителите, че не сме с по-малко качества от някои от чужденците, които идват тук. Правилно се изрази Чиликов, че поради такива неща сме на този хал.

 

Как гледате на недоволствата от много от нашите елитни клубове, когато се получи скупчване на мачове в една седмица?

Какво да Ви кажа, зависи доста от изискванията в даден клуб. Не всеки тренира при съвършени условия, а и не всеки разполага с нужната дълбочина в състава, с цел да прави ротации. От тази позиция е обикновено да се отсрочват мачове, само че по този начин се нарушава игровият темп. Ако имаш 20 равностойни футболисти, то не е редно да се отсрочват тези срещи, само че по този начин са сметнали за вярно.

 

Може ли да Ви забележим още веднъж отпред на някой клуб от efbet Лига?

Честно да Ви кажа, желая тук да си свърша работата. Не, че нямам запитвания, даже и сега имам едно. За момента обаче съм поел уговорката тук и не желая да се разпръсквам с други неща.

 

И за край, господин Генов – какво си пожелавате в персонален и професионален проект в идните месеци?

Да Ви кажа почтено, поисквам на мен, на моето семейство и на момчетата, с които работя, здраве. Това е най-важното. Другото е Божа работа. Зависи от нашия труд, несъмнено, само че единствено като е здрав човек, може да извърши поставените си цели.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР