Наскоро Рим и по-специално папа Франциск излезе с интересно мнение.

...
Наскоро Рим и по-специално папа Франциск излезе с интересно мнение.
Коментари Харесай

Папа Франциск прегърна теорията за еволюцията

Наскоро Рим и по-специално папа Франциск излезе с забавно мнение. Пред папската академия на науките понтификът изрече позиция, отнасяща се до теориите за еволюцията и Големият гърмеж. Според него те са истина и не опонират с духовните убеждения. Папата сподели още, че е извънредно време да спре да се мисли, че Бог е вълшебник, който е сътворил всичко познато ни с вълшебна пръчица.

В обобщението на изявлението на папа Франциск става ясна безапелационната позиция, че процеси като еволюцията и произходът на материалната Вселена не са в несъгласие със съществуването на Бог. Дори в противен случай – точно неговото битие е нужното изискване за тях.

Папа Франциск изяснява, че най-честата неточност при тълкуванието на текстовете на сътворението, е визията за Бог като най-всемогъщия вълшебник. Истината съгласно него е малко по-различна, а точно, че Бог е основал човешките същества и ги е оставил да се развиват съгласно вътрешните закони. Те са заложени във всеки от нас и ни водят към реализиране на своето предопределение на този свят.

Що се отнася до Големия гърмеж, той никога не опонира на теорията за Божественото начало. Напротив – той неизбежно изисква сходна интервенция, с цел да се случи. От друга страна еволюцията също е съвместима с концепцията за сътворението, защото тя изисква сътворението на същества, които да еволюират.

 Еволюция

Италианските учени признават, че изказванието на папата е от извънредно значение. Това се обуславя най-много от обстоятелството, че през всичките тези години Католическата черква се е утвърдила като една от най-консервативните институции. Тя постоянно изрично отхвърля научните достижения, най-много в региона на космологията.

За разлика от папа Франциск, неговият предходник папа папа Бенедикт XVI прецизно поддържаше псевдонаучни теории като креационизъм и образован дизайн. Тяхна основа бе вярването, че Бог безусловно е основал света за 6 дни, че е направил мъжа от тиня, а дамата - от реброто му.

Въпреки другата си позиция и опитите за доближаване с научните теории папа Франциск похвали предшественика си и достиженията му в региона на теологията.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР