НАСА започна първата в историята космическа мисия, която ще опита

...
НАСА започна първата в историята космическа мисия, която ще опита
Коментари Харесай

"Ще се врежем в астероид" - започна първият опит за отклоняване на космическо тяло

НАСА стартира първата в историята галактическа задача, която ще опита да пренасочи метеорит - тест за времената, когато заплахата от конфликт на Земята с галактическо тяло ще е действителна.

Dart е амбициозна задача, чиято задача е да разбере какъв брой мъчно ще е да се отклони метеорит от траектория към планетата и доколко може да се понижи скоростта му.

Началото ѝ бе обещано през днешния ден, с ракетата Falcon 9, създадена и създадена от компанията " Спейс Екс ", която изстреля апарата " Дарт " (Dart) от базата на галактическите сили " Ванденберг " в Калифорния.

" Ще се врежем в метеорит! Не мога да допускам, че го вършим ", преди старта на задачата шефа на програмата за изстрелването Омар Баез.

" С две форми "

Конкретният метеорит, към който се насочва 600-килограмовият " Дарт ", се назовава Диморфос (от гръцки - " с две форми " ). Той орбитира към различен метеорит - Дидимос (от гръцки - " близнак " ). Диморфос бе име, на скалата с диаметър към 160 м едвам предходната година, особено поради задачата на НАСА - поради смяната в орбитата към Дидимос, която " Дарт " би трябвало да реализира.
Deployment confirmed, `s DART is on its way to redirect an asteroid

- SpaceX (@SpaceX)

Диморфос не съставлява опасност на Земята, само че не тъй като е с размер единствено колкото футболен стадион - и малко по-големи може да са рискови - а тъй като орбитира към друго тяло. Според НАСА обаче е значимо да се разбере дали апаратът може да реализира напълно лека смяна в орбитата, с цел да се избегне злополука в бъдеща изключителна обстановка.

Мисията за 325 млн. $ се концентрира, като за първи новина, върху по-малък обект от евентуално най-опасните за Земята. Достатъчно е метеорит с диаметър от 300 м да се сблъска със Земята, с цел да нанесе опустошителни вреди на цялостен континент. Ако е огромен един километър, последствията евентуално ще са за целия свят.

Астероид с размерите на Диморфос е най-вероятният източник на заплаха за Земята, " в случай че в миналото ни се наложи да се сблъскаме " с сходно тяло, споделя, от Би Би Си, Том Статлър, основен академик на задачата.

Пътят на " Дарт "

С изстрелването " Дарт " стартира странствуване, което ще продължи към 10 месеца.

Той ще орбитира към Слънцето, откакто се изплъзне от гравитацията на Земята. През септември 2022 година би трябвало да пресрещне двата метеорита на към 6.7 км от Земята.
☀️ The warmth of sunshine on just-unrolled solar panels. Nothing like it.

Our has unfurled its two 28-foot-long solar arrays, the last milestone in today`s successful launch.

- NASA (@NASA)

При скорост от 6.6 км в секунда " Дарт " - който е с дължина едвам 19 м - би трябвало да се удари в Диморфос и да провокира минимална смяна в скоростта (с едвам частичка от милиметъра в секунда).

Близо 10 дни преди да бъде достигната задачата, американски транспортен съд ще отнесе дребен италиански спътник - LiciaCube - който би трябвало да даде фотоси от конфликта. Телескопи на земята би трябвало да измерят смяната в орбитата на Диморфос към Дидимос. Очаква се отклонението да е към 1% и да се засече с наземни телескопи за седмици или месеци. Това е по-лесно за засичане, в сравнение с в случай че задачата на " Дарт " бе метеорит отвън сходна двойка - би било реализирано доста по-малко отклоняване, чието засичане би лишило години.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР