НАСА спешно свика комисия за решаване на проблем, възникнал с

...
НАСА спешно свика комисия за решаване на проблем, възникнал с
Коментари Харесай

Счупи се основната камера на телескопа Webb

НАСА незабавно свика комисия за решение на проблем, зародил с една от главните камери на телескопа „ Джеймс Уеб ". От Агенцията обявиха, че комисията ще прегледа „ зародилата особеност ", написа Futurism.
Към момента е известно, че повредата е зародила в един от инструментите на телескопа, който се занимава с обработка на изображения. Докато повредата не бъде поправена, някои интервенции на телескопа ще бъдат спрени.
От строя са излезли скъпата камера със междинен инфрачервен диапазон(MIRI) и спектрографът на телескопа. Проблемите зародили, когато тези телескопни апаратури трябвало да преминат към спектроскопия със междинна разграничителна дарба (MRS). Този инструмент е извънредно значим, така като  разрешават да се следят дължини на вълните на светлината, които са неуловими за човешкото око. Експертите настояват, че по време на настройката му е следено „ нараснало търкане ". Става дума за „ решетъчното колело ", което разрешава на учените да превключват по време на наблюдения сред къси, междинни и дълги талази.
Безумно скъпият и сензитивен инструмент на телескопа Webb към момента не може да превключва „ предавките " както би трябвало. Получената особеност, несъмнено, не наподобява като непоправима злополука, само че като се има поради цената и недостъпността на оборудването, повредата провокира огромна угриженост у хората на НАСА.
„ Още три режима на наблюдаване на инструмента MIRI работят обикновено и са налични за научни действия ", се споделя в изказването на НАСА.
Липсата на режим MRS на телескопа е сериозен проблем, защото той е неразделна част от Webb. Именно с помощта на този режим телескопът може да прави фотоси на най-отдалечените обекти, като екзопланети, звезди и галактики. Самата MIRI сензитивна камера също е извънредно комплицирана.Това не е първата изключителна обстановка с телескопа Webb. Сравнително наскоро един дребен метеорит се разруши в него. 
Малко преди повредата телескопът „ Джеймс Уеб " съумя да прати неповторима фотография на Нептун. Дано не е последната... 

Снимки: NASA, ESA, CSA, STScI
Досега тази планета е снимана единствено от галактическия транспортен съд Voyager 2. Доскоро това беше единственият основан от индивида транспортен съд, прелетял около Нептун през 1989 година за няколко часа.
„ Джеймс Уеб " съумя да снима седем от 14-те известни спътника на Нептун. Доминиращият обект в долното изображение не е звезда. По-скоро това е огромната и необикновена луна на Нептун, Тритон, се прецизира на уеб страницата на НАСА.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР