NASA ще похарчи 93 милиарда долара за лунната програма Артемида

...
NASA ще похарчи 93 милиарда долара за лунната програма Артемида
Коментари Харесай

NASA ще похарчи 93 милиарда долара за Луната

NASA ще похарчи 93 милиарда $ за лунната стратегия Артемида до 2025 година Подобна прогноза се съдържа в отчета на генералния контрольор на американската галактическа организация Пол Мартин, оповестява Space.com.

По-специално, в документа се твърди, че производството и изстрелването на супертежката ракета Space Launch System (SLS) и галактическия транспортен съд Orion ще коства на данъкоплатците 4,1 милиарда $.

Изданието отбелязва, че оценката за 93 милиарда $ обгръща интервала на осъществената работа от 2012 до 2025 фискална година. За съпоставяне, от 1960 до 1973 година Съединени американски щати са похарчили 280 милиарда $ (по настоящи обменни курсове) за програмата Аполо.

В документа се отбелязва още, че плануваното кацане на американци на лунната повърхнина през 2024 година може да бъде отсрочено с няколко години, поради неналичието на скафандри от ново потомство и закъснение на работата по системата за кацане на Human Landing System (HLS).

През октомври НАСА дефинира най-близката дата за изстрелване на SLS от Орион до Луната на 12 февруари 2022 година Като част от безпилотната задача Artemis 1, галактическият транспортен съд би трябвало да лети към натурален сателит на Земята. В взаимозависимост от относителните позиции на Луната и Земята сега на изстрелването на ракетата, продължителността на задачата ще бъде от три до шест седмици.

През юли 2019 година Майк Пенс, който по това време беше вицепрезидент на Съединените щати, разгласи, че американската лунна стратегия допуска непрекъснатото наличие на астронавти на естествения сателит на Земята. По същото време НАСА заяви, че галактическият транспортен съд Orion за многократни полети за лунната задача Artemis 1 е подготвен.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР