НАСА подготвя сериозна ремонтна дейност на Международната космическа станция. Предстои

...
НАСА подготвя сериозна ремонтна дейност на Международната космическа станция. Предстои
Коментари Харесай

НАСА планира цели 10 излизания в открития космос в рамките на следващите три месеца

НАСА приготвя сериозна ремонтна активност на Международната галактическа станция. Предстои провеждането на цели 10 “космически разходки ” през идващите три месеца – безспорен връх от 2011 година насам, когато совалките бяха пенсионирани и градежът на МКС приключи. Част от активността включва корекция на значимия теоретичен уред “Алфа Магнитен Спектрометър ” – задача с такава трудност не е изпълнявана от времената, когато астронавтите ремонтираха галактическия телескоп “Хъбъл ”! 

Американската галактическа организация ще показа публично проектите си на следващия ден, на 1-ви октомври, в към 21:00 ч. българско време по телевизионния канал НАСА ТВ. 

Ясни са имената на астронавтите, които ще изпълнят извънбордовите действия. Това са европейският астронавт Лука Пармитано и американският му сътрудник Ендрю Морган, които излетяха в космоса на 20-ти юли 2019-та година с кораба “Союз МС-13 ” – точно на 50-годишнината от първото пилотирано кацане на Луната. 

По време на първите пет “космически разходки ” ще бъдат обслужени слънчевите панели на станцията. Остарелите никелово-водородни акумулатори ще би трябвало да се заменят с нови литиево-йонни акумулатори, които дойдоха чрез японския транспортен съд “Кунотори ” на 28-ми септември.

Останалите пет извънбордови действия ще са отдадени на ремонта на научния уред “Алфа магнитен спектрометър ” (AMS-2), който съществено обогати познанията ни за нашата Вселена след неговата доставка на МКС от американската совалка “Индевър ” през месец май 2011-та година. 

“Животът на AMS-2 наближава своя край, общо три от четирите охлаждащи помпи на инструмента са се развалили ”, написа Тобайъс Корбет за уеб страницата NASASpaceflight.COM. “Никога не е било предвиждано те да бъдат подменяни или поправяни, което значи, че AMS-2 би трябвало да бъде изключен скоро и освободен от своята работа да търси фундаментални частици ”.

Въпреки това НАСА е създала проект за поправката на прибора. “Технологиите и дейностите, които ще бъдат приложени по време на “космическите разходки ”, е трябвало да бъдат създадени на Земята от нулата. Поради това идните извънбордови действия ще са едни от най-сложните, откакто бяха осъществявани ремонтите на космическия телескоп “Хъбъл ”. Последният от тези поправки завърши през май 2009-та година ”, оповестява Корбет за NSF.

Датите на “космическите разходки ” към момента предстоят да бъдат конкретизирани, но според предварителните проекти първите пет ще са факт през октомври, а останалите пет – през ноември.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР