НАСА оповести, че са получени над 58 предложения за научни

...
НАСА оповести, че са получени над 58 предложения за научни
Коментари Харесай

Огромен интерес от страна на учени за монтиране на инструменти към новия марсоход на НАСА!

НАСА оповести, че са получени над 58 оферти за научни принадлежности, които могат да бъдат инсталирани на новия марсоход, който ще лети през 2020 година. От тях общо седемнадесет не са американски, а са интернационалните. Това е невъобразим до момента интерес, конкуренцията е със съществени мащаби. Разбира се, не всички принадлежности ще бъдат инсталирани, а състезанието ще дефинира кои са най-подходящите за задачата на марсохода.

НАСА разгласи началото на състезанието през септември предходната година и тогава стартира да приема оферти за инструментариум. На 15 януари беше разгласен завършек на приема на оферти. Освен 17-те участници от други страни, в състезанието са взели участие няколко структури на НАСА, университети, проучвателен лаборатории и други държавни организации на Съединени американски щати.

 Next NASA Rover

Следващият марсоход на НАСА, който ще лети през 2020 година. Image credit: NASA/JPL-Caltech

Мисията през 2020 година е извънредно значима. Освен че тя ще търси директно следи от античен живот, ще е значима стъпка към осъществяването на проекта на президента Барак Обама за изпращането на астронавти към Червената планета, което би трябвало да стане през 30-те години на този век.

Инструментите на марсохода ще би трябвало да оказват помощ в подбирането на скали и почвени проби, които ще бъдат съхранени за по-нататъшно изпращане към Земята в границите на бъдеща възвращаема задача.

Марсоходът би могъл да помогне на планиращите пилотируема експедиция по отношение на разбирането на заплахите на прашния климат на планетата, както и по отношение на това по какъв начин да бъде събиран въглероден диоксид от атмосферата, който да бъде употребен за извличането на О2 и ракетно гориво.

Иначе дизайнът на марсохода ще е подобен с този на “Кюриосити ”, който кацна на повърхността на Марс през 2012 година. Мисията ще употребява за кацане към този момент изпробваната и потвърдила се технология на “небесен кран ”.

Колкото по-рано се възнамерява една задача, толкоз по-добре. До 2020 година има доста време и до тогава ще летят и други задачи към Марс. Вече на път към Червената планета е сондата на НАСА “Мейвън ”, а дружно с нея пътува и индийската “Мангалиан ”. През 2016 година НАСА ще изпрати спускаем уред, който ще кацне на Марс и ще учи вътрешната му конструкция. През 2016 и 2018 година НАСА ще има присъединяване и към руско-европейската задача “ЕкзоМарс ”, която ще включва изпращането първо на орбитален уред и след това на марсоход.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР