НАСА излъчи видео с котка от около 30 милиона километра

...
НАСА излъчи видео с котка от около 30 милиона километра
Коментари Харесай

НАСА излъчи видео с котка от далечния космос

НАСА излъчи видео с котка от към 30 милиона километра разстояние от Земята, заяви Агенция Франс Прес.

 

Всъщност интервенцията е доста сериозен тест на нова авангардна технология - лазерна информационна система, която е многообещаваща за бъдещето на галактическите проучвания.

 

НАСА заяви през вчерашния ден, че за първи път е предала видео от далечния космос благодарение на тази система на 11 декември.

 

Звездата на 15-секундното видео е рижаво-бяла котка на име Татърс, благосъстоятелност на един от чиновниците на Лабораторията за реактивни мотори на НАСА. Разположено на диван, котето се пробва да улови светлинна точка от лазер, написа Българска телеграфна агенция.

 

Видеоклипът с висока разграничителна дарба пътува до Земята единствено 101 секунди, откакто е изпратен от инструмент на сондата " Психея " на НАСА, която по това време се намира на към 30 милиона километра от Земята. Скоростта на предаване е най-малко 267 мигабита в секунда, повече от тази на елементарна интернет връзка. Сигналът е признат от обсерваторията " Паломар " в Калифорния, която го препраща директно към Лабораторията за реактивни мотори в южната част на същия американски щат, където видеото е възпроизведено незабавно.

 

" След като получихме видеото от " Паломар ", то беше изпратено до Лабораторията за реактивни мотори по интернет и тази връзка беше по-бавна от сигнала от далечния космос ", показва Райън Рогалин, участващ в плана на НАСА.

 

Видеоклипове са излъчени и преди от космоса благодарение на тази лазерна технология, само че от доста по-малко разстояние. Космическите задачи изискват предаване на все по-голям размер данни поради усъвършенстването на технологиите. За да се приготви за пилотирани полети към Марс, НАСА желае да премине към лазерни връзки, вместо класическите с радиосигнали.

 

С този опит НАСА се вписва в традицията. През 1928 година са употребявани фрагменти от анимацията " Котаракът Феликс " за ефирен тест. В космоса обаче Татърс ще остане най-далече скочилият котарак, написа Агенция Франс Прес.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР