Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с френския президент

...
Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с френския президент
Коментари Харесай

Шолц и Макрон се срещат на тайна вечеря в Париж преди визитата на Си Дзинпин

Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в четвъртък вечер в Париж за вечеря, с цел да обсъдят политиката на Европейския съюз по отношение на Китай, написа европейската редакция на Politico, представена от " Фокус ".

Тайната среща на двамата водачи на Европейски Съюз в тежка категория, която идва единствено дни преди визитата на китайския президент Си Дзинпин в Европа, се разказва като получастно събитие: Шолц и брачната половинка му Брита Ернст са на къса почивка във френската столица, където ще се срещнат с Макрон и брачната половинка му Бриджит във френски ресторант.

Никакви съветници няма да вземат участие, съгласно трима души, осведомени с вечерята, на които е предоставена анонимност, защото не им е разрешено да приказват обществено.

Шолц и Макрон неведнъж са се сблъсквали през последните години, последно през февруари, когато френският президент отвори вратата за вероятно изпращане на сухопътни войски в Украйна, което канцлерът изрично отхвърли.

Ключова тематика на полемиката ще бъде визитата на Си, който идва във Франция в неделя за три дни, преди да се насочи към Сърбия и Унгария. Вечерята ще бъде опция за Шолц да осведоми Макрон за срещата си със Си в Пекин предишния месец. Шолц и Макрон също не са съгласни по отношение на евентуалното налагане на мита на Европейски Съюз върху субсидираните китайски електрически транспортни средства.

Според Ноа Баркин от German Marshall Fund, който първи заяви за вечерята, Макрон ще се опита да убеди канцлера да се причисли към него за срещата му със Си идната седмица, дружно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Друга евентуална тематика на вечерята ще бъде политиката на Европейски Съюз, изключително защитата и нейното финансиране. Макрон мощно упорства за по този начин наречените отбранителни облигации, които ще включват взаимно европейско издаване на дълг за финансиране на военни вложения.

Засега Шолц отхвърля концепцията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР