Народното събрание прие окончателно промяната в НПК, с която се

...
Народното събрание прие окончателно промяната в НПК, с която се
Коментари Харесай

Главният прокурор ще се сменя с 13 гласа във ВСС, но остава високата бариера за върховните съдии

Народното заседание одобри дефинитивно смяната в Наказателно-процесуален кодекс, с която се облекчава опцията за предварително премахване на основния прокурор - само че без да трансформира реда, по който се избират и сменят шефовете на Върховен административен съд и Върховен касационен съд.

Решението пристигна след неочакван поврат в Правната комисия в четвъртък вечер, когато ГЕРБ се отметна от първичната си позиция за поддръжка на текстовете, импортирани от Крум Зарков.

В тях се предвиждаше болшинството за избор и премахване на основния прокурор да падне от 17 на 13 гласа, а това за ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд - също, само че с блокираща квота от съдийската гилдия. Идеята беше да не се стига до състояние, в което висшите съдии се избират от прокурори и политици, вместо от съдии.

Вместо истинския текст - в Правна комисия беше гласувано двете процедури да се приравнят, което беше посрещнато с доста съществени рецензии в замяна и даже подронване на независимостта на съда. Особено предвид на идния избор на ръководител на Върховния административен съд следващата година.

Ден по-късно в пленарна зала обаче беше взето решение да се резервира 17-членното болшинство за Върховен административен съд и Върховен касационен съд, до момента в който бариерата да падне на 13 гласа за промяна на Гешев и всеки идващ основен прокурор.

" Важното е, че стигнахме до задоволително решение. Мисля, че и в подтекста на конституционни промени, за които приказват главните политически сили, те още веднъж ще преглеждат тези въпроси ", сподели Крум Зарков след гласуването.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР