Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Депутат на Нинова беснее в НС: Напът сте да унищожите всичко съградено в държавата

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за надзор по по използване на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, съобщи Агенция Фокус. С по този начин признатите промени се планува концесията на „ Лукойл “ на пристанище „ Росенец “ да бъде отнета.
Законопроектът бе подсилен с гласа 134 „ за “, 45 бяха „ срещу “, а 14 се въздържаха.
Законопроектът цели привеждане в цялостно сходство на българското законодателство с условията на европейските регламенти.
В хода на дебата от „ Възраждане “ завиха, че ще гласоподават „ срещу “ законопроектът.
„ Липсват разбори и тази липса ни кара да бъдем извънредно деликатни какви ще бъдат следствията както за българската страна, по този начин за българската стопанска система, по този начин за българския консуматор. Безспорно ще стартира дело против страната, а въпросът е кой ще отбрани страната “, съобщи Драгомир Стойнев.
Депутатът от Българска социалистическа партия изрази безпокойство, че цените на горивата могат да се усилят, в случай че бъде дефинитивно признат законопроекта.
Ивайло Мирчев от ПП-ДБ съобщи, че нито една компания в бъдеще няма да има опцията да „ извива ръцете “ на българската страна и прикани да не се спекулира с това дали ще има газ страната, или не.
„ Само преди няколко месеца въведохме фигурата на необикновен шеф, която няма да разреши на компании като „ Лукойл “ да рекетират по какъвто и да е метод българската страна. Само преди няколко месец „ Лукойл “ бяха наредили български министри на конференция да изясняват и да се кълнат по какъв начин ще продължи работата на „ Лукойл “ и тя няма да бъде възпрепятствана по никакъв метод “, сподели Мирчев.
Цончо Ганев сподели, че не знае по какъв начин ще дойдат доставките от нефт: „ Те хубаво ще национализират, само че не разбрахме по какъв начин ще дойдат доставките на нефт. Това, което разтягат локуми, действителността е напълно друга. Никой не разяснява отчета, който е в секретно деловодство, в който ясно и тъкмо ДАНС споделя какво ще се случи “.
Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия сподели, че от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи одобряват решение, което ще окаже отрицателно въздействие върху страната. Той изясни, че отнемането на концесията може да докара до завеждане на каузи против страната ни, които ще излязат на милиарди левове неустойки.
„ Вие сте напът за две седмици да унищожите всичко, което е съградено в страната “, съобщи той.
„ Днес имаме златна опция тази неизгодна за България концесия да бъде прекъсната на база европейския правилник, като ние просто би трябвало да го използван България. Аз не мисля, че има нещо неприятно ние да се възползваме от тази опция без никакви последствия и никакви неустойки за българската страна ние да се отървем от тази неизгодна концесия, да върнем пристанището на българската страна и, несъмнено, контрола върху входа и изхода на това пристанище “, съобщи Димитър Найденов от ПП-ДБ.
Според Искрен Митев Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ пазят съветския интерес и застават против опцията България да възвърне контрола си върху пристанището.
Борислав Гуцанов разгласи, че от Българска социалистическа партия ще внесат планове на решения за преустановяване на други концесии още идната седмица.
Хамид Хамид от Движение за права и свободи бе безапелационен, че решението не е преждевременно. Той се базира на регламента на Европейски Съюз, който гласи, че всички поръчки или концесии, отдадени на Русия, би трябвало да бъда прекъснати.
„ Януари месец беше признат закон България със забавяне да извърши този правилник. В закона обаче е останала малка врата, която служебното държавно управление употребява и не приключва концесията, макар че законът ги задължава. Днес затваряме тази малка врата и задължаваме държавното управление на Република България да приключи тази концесия “, съобщи той.
Делян Добрев съобщи, че страната ни има пристанище, от което може да получава доставки на нефт и петрол от целия свят.
„ Единствената страна в Европа, която има излас на море, само че се тръшна на Европейската комисия, а тя позволи единствено на България, от всички страни в Европейския съюз, да внася съветски нефт. Защо различавам, тъй като страните, които нямат излас на море, имат тръба, от която получават петрол. Ние имаме пристанище. На това пристанище освен може, а идва нефт от целия свят. „ Лукойл “ завоюваха милиарди и не престават да печелят и в този момент “, сподели той.
Добрев сподели, че ще внесе план на решение да бъде отнета дерогацията на
„ Лукойл “ за съветския нефт, тъй като съгласно него тя по никакъв метод не е оказала позитивен резултат върху българските жители.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР