Народното събрание прие на първо четене промени в закона, които

...
Народното събрание прие на първо четене промени в закона, които
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС гласуваха ускорени правила за прекратяване на концесията на пристанище Росенец

Народното заседание одобри на първо четене промени в закона, които да ускорят процедурата по връщане на държавния надзор върху нефтеното пристанище „ Росенец “ . В момента пристанището е обещано на концесия на съветската държавна компания „ Лукойл “ .

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ - „ Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи. Против гласоподаваха от „ Възраждане “ и половината депутати от Българска социалистическа партия. „ ИТН “ (ИТН) и другата половина от групата на социалистите се въздържаха.

Гласуването пристигна след тричасово разискване на подредбата на точките в дневния ред и редица процедури на депутати от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

За готвената смяна в закона стана ясно в сряда от изявление на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков пред публицисти. Часове по-късно комисията по икономическа политика в Народното събрание. Против предлагането гласоподаваха единствено от „ Възраждане “.

Приетите промени са част от за надзор по използване на ограничаващите ограничения против Русия по отношение на дейностите ѝ в Украйна.

Този закон беше гласуван от Народното събрание през януари 2023 година В първичния му тип беше записано, че концесиите на обекти, които засягат нефтени артикули с генезис Русия, се приключват след решение на Европейската комисия (ЕК).

Сегашните ремонти ще разрешат връщането на държавния надзор да се случва по-бързо и без категорично решение от европейските институции.

Промяната визира нефтеното пристанище „ Росенец “ край Бургас, което от години се ръководи от съветската компания „ Лукойл “. Договорът за концесия на пристанището за период от 35 години е подписан по време на първото държавно управление на Бойко Борисов през 2011 година

По думите на Кирил Петков контролът над „ Росенец “ ще бъде конфискуван от „ Лукойл “ в оптимално къс период от окончателното приемане на законовата смяна.

От Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ участваха интензивно в дебатите по тематиката в пленарна зала с изявления срещу решението. Според депутата Румен Гечев от Българска социалистическа партия то „ опонира изрично на ползите на българския народ “.

„ За пръв път виждам Българска социалистическа партия да не желае нещо частно да стане държавно “, отговори депутатът Ивайло Мирчев от ПП-ДБ на рецензиите на социалистите.

България е, която получи изключение да внася съветски петрол по море още две години, откакто през май 2022 година Европейски Съюз наложи на Русия. Изключението стана допустимо със, контрактувана от държавното управление на Кирил Петков за да се подсигурява вътрешното ползване.

Предложение за връщането на терминала под контрола на страната и възбрана за даването на концесия на обекти, свързани с пренос на петрол от Русия,.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР