Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер,

...
Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер,
Коментари Харесай

Народното събрание отхвърли кабинета Габровски

Народното заседание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър председател, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС. 
По устав, когато претендентът за министър председател не е утвърден от Народното събрание, идващите две решения за конструкция и състав на кабинета не се гласоподават.
След 3 часа диспути 238 народни представители дадоха своя глас, " За " - 113, " Против " бяха 125. Своята поддръжка дадоха депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Български напредък ". Против бяха Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Възраждане ".  

По време на дебатите номинираният за министър председател проф. Габровски съобщи, че препоръчаното държавно управление е формирано от специалисти в областите, които им се разпореждат и те нямат ярка политическа принадлежност.  Той добави, че е поел отговорността, с цел да бъде прекъсната спиралата от поредни предварителни избори, да бъде възобновено доверието към институциите, както и разговорът сред партиите. " България не просто е на кръстопът, а пред бездна ", сподели Габровски. 
" Твърденията за огромен късмет за сформиране на държавно управление със идващ мандат е неправилни. Най-голям късмет имаме през днешния ден, тук и в този момент ", сподели Габровски. 
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разяснява, че изборът на хората за проектокабинета надвишава политическите пристрастия, защото политическият хайлайф не е в положение да излъчи общоприетоо съдружно или еднопартийно държавно управление.  Според Атанасова това може да е единствената опция да бъде излъчено работещо държавно управление в границите на 48-ото Народно заседание.  
Председателят на групата на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров упрекна ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, че са свалили предходното държавно управление, а половин милион души са ги подкрепили на 2 октомври. 
" За 2 месеца българските жители чакаха Народното събрание и служебното държавно управление чакаха бюджет, решителни дейности в посока същинска и дълбока правосъдна промяна и старания за влизане в Шенген. Вместо това Народното събрание се занимаваше с връщането на хартиената бюлетина. Днес ни оферирате държавно управление, което не извършва най-важното изискване - да може да носи политическа отговорност. " - сподели Андрей Гюров.  
Председателят на групата на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ дефинира днешния ден като исторически, предопределен за бъдещето на страната, с оглед войната, икономическата рецесия, неналичието на оперативни стратегии. Това изисква отговорно държавническо мислене и партийни взаимни отстъпки. Днес можем всички да се обединим с общи цели. Най-лесно е да кажем " Не " на държавното управление на Габровски, сподели Карадайъ. " Алтернативата обаче са предварителни избори, които ще възпроизведат сегашната обстановка, подлагайки на риск бъдещето на страната ". Правим голям компромис, желаеме да дадем късмет рецесиите да бъдат решени, сподели ръководителят на групата на Движение за права и свободи.
" Това решение е кардинално.  От 6 години водим битка за смяна на модела на ГЕРБ. Продължаваме да се борим с паралелната страна ", добави Нинова. " Тя представлява неуважение към институциите и разделянето на управляващите, растеж на бедността и на неравенството, обири и корупция, и липса на правдивост, тя няма цвят, уважаеми народни представители, тя може да е присъща на всяка партия и на всяко държавно управление ", аргументира се Нинова. „ Дали просто този модел на управление  не се приспособява към всяка нова власт  към всеки мощен на деня “, акцентира тя.
Освен пред голям брой рецесии сме изправени пред загуба на парламентарната народна власт, счита водачът на левицата и уточни икономическата, енергийната, обществената и демографската рецесии.
" Даваме си сметка колко огромна е отговорността да бъде формирано правителство и този парламент да работи ", означи Нинова, като уточни, че има две задания и две благоприятни условия – „ първата, да продължим битката с модела на ръководство „ паралелна страна “, втората, да преведем България през рецесиите отговорно и с мисъл за хората “.
Лидерът на Българска социалистическа партия добави, че тези благоприятни условия вижда не в първия, а във втория и в третия мандат и сподели, че не приема думите, че единствено първият мандат съставлява опция за превъзмогване на рецесиите.
Тезата, че съставът на предлагания кабинет е относително добър и България има потребност от постоянно държавно управление, е подкрепена от нас. Но това, че претендентът е на ГЕРБ-СДС, е единственият ви мотив. Вие отхвърляте каквато и да е поддръжка на ГЕРБ-СДС във втория и третия мандат, обърна се  Тома Биков към Корнелия Нинова  заради думите ѝ, че Българска социалистическа партия няма да поддържа държавно управление с първия мандат с претендент за министър председател проф. Николай Габровски.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР