Народното събрание няма да избере управител на Българската народна банка

...
Народното събрание няма да избере управител на Българската народна банка
Коментари Харесай

Обрат. След предложение на БСП и ДБ няма да се избира шеф на БНБ |

Народното заседание няма да избере шеф на Българската национална банка (БНБ) по предложение на депутатите проф. Румен Гечев (БСП) и на Атанас Атанасов от " Демократична България ". Процедурата по желание на началник на Българска народна банка беше форсирана от депутати от " ИТН ".

" За " гласоподаваха 121 народни представители - от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Демократична България и ИБГНИ, с което предлагането беше признато. " Против " бяха 61-а народни представители от " ИТН ", а " въздържали се " гласоподаваха 23-а депутати от Движение за права и свободи.

" От името на нашата парламентарна група вършим предложение да отпадне за разискване точката за план на решение за приемане на процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за шеф на Българска народна банка. Избирането на управление на подобен орган допуска ръководещо болшинство, устойчиво ръководство и успокоение за избора. Докато не формираме държавно управление, не е редно, има и други регулаторни органи, на които са им изтекли периодите. Това управление на банката може да си извършва функционалностите, до момента в който ние не си свършим нашата работа ", сподели от парламентарната естрада Румен Гечев.

" Ние не можем тук да се разберем да съставим държавно управление, а започнахме да кадруваме в държавни органи ", съобщи Атанас Атанасов от Демократична България.

Процедурата по желание на шеф и подуправители беше стартирана предходната седмица от ръководителя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН). Предложено бе за гласоподаване в залата да бъде одобрен 3-дневен период за номинации на претенденти, макар възраженията от членове на комисията, че срокът е прекомерно къс.

Не беше признат аргументът на Георги Ганев, заместник-председател на бюджетната комисия от " Демократична България ", срокът за номинации да бъде продължен на 7 дни, защото изборът на ръководител е значим, тъй като новият шеф ще бъде директно зает с влизането на България в еврозоната. Освен това, при избора на настоящия шеф срокът за оферти е бил 7-дневен.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ), който е заместник-председател на комисията, също изиска 7 дни: " Ние не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-хубавата кандидатура за шеф на Българска народна банка. Това не е по никакъв начин елементарно, " сподели той предходната седмица.

Аргументът на ръководителя на комисията Каримански срокът да остане 3 дни беше, че множеството му сътрудници народните представители в парламент са били и в предния, когато е бил подложен въпросът, само че поради късото време не се е стигнало до процедура.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР