Народният театър Иван Вазов“ стана сцена на вътрешен скандал, какъвто

...
Народният театър Иван Вазов“ стана сцена на вътрешен скандал, какъвто
Коментари Харесай

Изчезвай. Как гръмна пушката, която отдавна виси на стената в Народния театър

Народният спектакъл „ Иван Вазов “ стана сцена на вътрешен скандал, какъвто от дълго време не се беше разразявал там. Режисьорът на трупата Александър Морфов се конфронтира с пиара на театъра Велислава Кръстева, а драматургът Захари Карабашлиев подаде оставка. Обвиненията не са за изкуство, а за политика.

На вратата на пиарката на театъра се появяват надписи " Движение за права и свободи " и " Изчезвай ". Автор на този митинг се оказва основният режисьор на театъра. След замяна на реплики идва и оставка. Но тя не е на нито един от двамата. След малко идват детайлите в тази оплетена история, която притегли внимание към учредения още през 1904 година спектакъл.

В историята се включи и служебният министър на културата Велислав Минеков, който изиска промяна на " всички политически фигури ". Той изиска и инспекция на всичко, което става в театъра, откогато Васил Василев пое директорския пост през април.

По всичко наподобява, че Народният спектакъл " Иван Вазов " ще продължи да бъде в новините и то освен с постановките си.

Драматургично видяно, обстановката в Народния спектакъл се развива по известното предписание на съветския драматург от XIX век Антон Павлович Чехов :

„ Ако в първо деяние на сцената виси пушка, то тя безусловно би трябвало да гръмне до края на представлението. “

Сега пушката гръмна. Недоволството на режисьора Александър Морфов идва поради наличието в театъра на човек, който има минало в дейната политика. Някои се съмняват, че не е единствено минало.

Става дума за пиарката Велислава Кръстева , която е била народен представител от Движение за права и свободи, а в последните години непроменяемо е до почетния ръководител на партията Ахмед Доган в редките му обществени появявания.

" Че кой си ти, самопровъзгласил се за герой против една жена!? ", попита Кръстева без да загатва името на Морфов. Тя го назова " принудител ", а себе си дефинира за " жертва ".

Кръстева сподели, че няма да подаде оставка. Това обаче направи драматургът на театъра Захари Карабашлиев, тъй като името му също беше упоменато измежду " политическите фигури ".

Сега въпросът е дали пушката няма да продължи да гърми. А тя гръмна, тъй като беше закачена на стената още преди няколко месеца.
Предистория: Конкурс
През април 2022 година тогавашният шеф на Драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев " в Плевен и някогашен началник на Драматичния спектакъл в Ловеч - Васил Василев, завоюва състезанието за шеф на Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

Конкурсът беше съпроводен със скандал, откакто министърът на културата Атанас Атанасов в началото отхвърли да подпише протокола поради съмнителни условия при провеждането му. В изявление за bTV тогава той сподели, че единият от претендентите се е явил в нетрезво положение, а член на комисията си е тръгнал преди края на състезанието.

Въпреки това Атанасов авансово разгласи, че точно Василев се е показал най-добре на чуването пред комисията. И в последна сметка по този начин и не откри нарушавания, задоволителни за анулирането на състезанието, тъй че той беше назначен на поста.

След оповестяването на спечелилия, предходният шеф на Народния спектакъл Мариус Донкин , който също беше измежду претендентите в състезанието, го назова " измамлив " и разгласи, че ще оспорва процедурата. Донкин изиска и оставката на министъра.
Първо деяние: Връзки с обществеността
В началото на юни към този момент настоящият шеф Васил Василев назначи отпред на отдел " Връзки с обществеността " на Народен спектакъл " Иван Вазов " Велислава Кръстева . Тя е някогашен пиар и представител на Движението за права и свободи, както и народен представител от листата на Движение за права и свободи в 44-ото и 45-ото Народно заседание. Кръстева е съвносител на няколко законопроекта дружно със народен представител и предприемач Делян Пеевски.

Василев и Кръстева работиха дружно в един екип като заместник-министри на културата в държавното управление на Пламен Орешарски през 2013-2014 година, когато отпред на министерството беше Петър Стоянович. Ресорът на Велислава Кръстева тогава беше " Културно завещание, музеи и галерии ", като тя стана и ръководител на борда на шефовете на НДК в София.
Второ деяние: Режисьорски триумвират
Приблизително 20 дни след назначението на Кръстева, Васил Василев разгласи огромната вест, че известният режисьор Александър Морфов се завръща в Народния спектакъл. Заради вътрешни спорове той дълго време не правеше постановки в България.

През лятото на 2022 година отпред на трупата за пръв път бяха назначени цели трима основни режисьори, виновни за богатия и разнороден репертоар на културната институция – самият Морфов, Явор Гърдев и Диана Добрева . Нововъведението на върха на креативния екип на театъра беше наречено " режисьорски триумвират ".

По този метод Василев съумя да събере на едно място трима от най-именитите български режисьори, откакто през тази година Гърдев и Добрева бяха удостоени с най-престижните в България " Аскеер " . Явор Гърдев завоюва наградата за най-хубаво зрелище за " Опашката " (по текст на Захари Карабашлиев), а Добрева получи „ Аскеер “ за постановка за постановката си " Коприна ".

Самият Александър Морфов не беше поставял пиеса на българска сцена от 2015 година През 2017 година той напусна поста основен режисьор на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ поради спор с тогавашния шеф Мариус Донкин. Сега с изключение на на режисьорското място, Морфов се завърна на сцената на Народния спектакъл и с нов театър - гостуващата режисура " Антигона " , която сложи в Плевенския спектакъл по времето, когато той беше ръководен от самия Васил Василев.
Трето деяние: Писател - драматург
Следващата стъпка в събирането на мощен креативен екип от страна на Васил Василев беше назначението на Захари Карабашлиев за основен публицист - драматург на Народния спектакъл. Той публично зае този пост в средата на юли.

Карабашлиев е измежду учредителите на партията „ Да, България “, само че не взе участие в нейното управление. От 2014 година насам е основен редактор на издателство „ Сиела “. Освен публицист, той е и драматург, като постановката на Явор Гърдев по негов текст „ Опашката “ завоюва най-високото самопризнание на театралната рецензия в България. на Карабашлиев му донесе няколко литературни годишни награди.

При назначението си писателят сподели, че длъжността, която заема в Народния спектакъл, е напълно креативна, като е обвързвана със основаване, акомодация и развиване на драматургични текстове.
Антракт
Една преживелица, която сама по себе си не е обвързвана с театъра, явно има огромно значение за разпалването на към момента идния тогава скандал в Народния спектакъл.

В деня на парламентарните избори на 2 октомври, Велислава Кръстева придружи почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган до изборната му секция в София.

Такова събитие е обществено, тъй като гласуването на Доган по традиция участва в хрониките на всички огромни медии, които отразяват изборния ден. Така стана и този път - фрагментите с Велислава Кръстева, която следва Ахмед Доган, бяха показани на всички места.

Движение за права и свободи е българска политическа партия, която участва във всички парламенти от 1990 насам. Движението за права и свободи е основано като представител на турците и мюсюлманите в България, които по време на комунистическия режим до 1989 година са подложени на насилствена промяна на имената.

След присъединяване си в държавните управления сред 2001 и 2009 година Движение за права и свободи стартира да получава рецензии, че развива корупционна мрежа и подчинява държавните институции на персоналния интерес на водача си.

Тогава съвсем всички партии стартират да дават обещание на гласоподавателите си, че в никакъв случай няма да влязат в коалиция с Движение за права и свободи. На Доган принадлежат репликите " Аз систематизирам порциите в страната " и че всяка партия си има " обръчи от компании ".

През 2013 година Движение за права и свободи се връща публично на власт дружно с Българска социалистическа партия. Тогава Народното събрание избира депутата Делян Пеевски за ръководител на Държавна организация " Национална сигурност ", което провокира над 400-дневни митинги против държавното управление. Демонстрантите скандират " Мафия ".

През 2021 година за корупция по закона " Магнитски ". В сегашния парламент всички партии заявяват, че не желаят да влизат в коалиция с Движение за права и свободи.

На 2 октомври пиарката на Народния спектакъл Велислава Кръстева се появи с създателя и почетен ръководител точно на тази партия.
Четвърто деяние: Пушката гръмва
По-малко от два месеца след началото на новия сезон – на 29 октомври вечерта, някой изписва цялата врата на пиара на Народния спектакъл Велислава Кръстева с голям брой надписи „ Движение за права и свободи “. Табелката с името и длъжността ѝ е откъртена, а вместо нея е написано на ръка:

„ Връзки с обществеността на Ахмед Доган “ и „ Изчезвай “.

Директорът на театъра Васил Василев дефинира дейностите като опасност против достолепието на Велислава Кръстева и като дискриминация против личността ѝ. Василев подаде тъжба в полицията за рушене на монумент на културатасрещу незнаен причинител.

Почти 10 дни по-късно, Велислава Кръстева разяснява за пръв път случката с надписите по вратата на кабинета ѝ в театъра в пред основния редактор на „ Площад Славейков “ Диляна Димитрова. Сайтът към този момент е разгласил и съмнение, че те са дело на Александър Морфов.
Нашето общество, цялото, няма-няма и забуксува някъде.Велислава Кръстева
На въпроса дали знае кой е създателят им, Кръстева споделя: „ Нашето общество, цялото, няма-няма и забуксува някъде, тъй като демокрацията е такава организация на живота, че изисква една друга просвета на другарство, на държание. "

В изявлението Кръстева споделя, че доста харесва Морфов като режисьор, а правенето на " Хъшове " е било " огромен кеф ". Потвърждава, че продължава да бъде деятел на Движение за права и свободи, само че не и пиар на партията. Казва, че на изборите е придружила Ахмед Доган в качеството му на почетен ръководител на Движение за права и свободи, само че и на " другар, с който гласоподава дружно повече от 10 години ".
Пето деяние: Известен причинител
На 8 ноември Александър Морфов изпрати отворено писмо до, в което призна, че той е създателят на надписите по вратата на Кръстева и че в действителност не го е крил.

В писмото си той е приложил видеоматериал от страницата във Facebook на депутата от " Демократична България " Ивайло Мирчев, на който се виждат фрагменти от визитата на Ахмед Доган до изборната секция на 2 октомври, осъществено в компанията на Велислава Кръстева.

Морфов написа, че откакто е гледал видеото, е споделил отвращение и удивление към Васил Василев в качеството си на каква пиарката на Народния спектакъл съпровожда почетния ръководител на Движение за права и свободи до урните. По думите му обаче шефът е пренебрегнал всички опити да обсъдят случилото се.

Режисьорът споделя, че не е склонен с политически назначения на лица, които считат, че са " недосегаеми " и всичко им е разрешено.

В неделя, 13 ноември, Велислава Кръстева отговори с прочувствен коментар в профила си във Facebook. В него тя не загатва името на Александър Морфов, само че се обръща към един съответен човек.

" Кой ти дава право да нахлуваш и да дращиш. И след това да се опитваш да размениш местата на жертва и принудител ", пита Кръстева.

Тя дефинира протичащото се като " обществен линч " и опит за " гражданско ликвидиране ".

След като абсурдът сред Морфов и Кръстева към този момент стана обществен, на 9 ноември шефът на Народния спектакъл разяснява обстановката пред. Той сподели, че не счита да се разделя с никого от екипа, който ще продължи да работи в същия състав и даже ще бъде надграждан още.
Шесто деяние: " Кръжок по политически ползи "
Служебният министър на културата Велислав Минеков за пръв път изрази мнение по абсурда на 7 ноември също пред, когато към момента не беше доказано кой е създател на надписите. Тогава той сподели, че на разнообразни значими постове в Народния спектакъл " Иван Вазов " има представители на ГЕРБ и " Демократична България " (визирайки Захари Карабашлиев, който не взе участие в управлението на партията - б.р.), а шефът е " малко Българска комунистическа партия и Българска социалистическа партия ". Според него това е комфортно, само че по думите му не е несъмнено дали е потребно за театъра.

Три дни по-късно – на 10 ноември, на конференция в Министерството на културата, Минеков сподели, че би било „ огромна вреда “ Александър Морфов да си тръгне от Народния спектакъл. Той настоя екипът на шефа на Народния спектакъл Васил Василев да бъде заменен, с цел да не се трансформира институцията в „ кръжок по политически ползи “.

„ Не мисля, че това са верните хора на вярното място и аз ще помоля тези хора да бъдат заменени и да бъдат подбрани експерти, а не политически деятели “, сподели служебният министър на културата.

Минеков сподели, че ще насочи предизвестие към шефа Василев и ще желае да се извърши цялостна инспекция освен на случая, само че и на всичко, което става в театъра, откогато той е на поста.

На 13 ноември в изявление за бТВ служебният министър сподели, че е имал цялостно доверие на Васил Василев и по тази причина се усеща персонално обиден от протичащото се в Народния спектакъл.

В неделя Минеков удостовери, че към този момент е разпоредил инспекцията, която ще стартира през актуалната седмица и сподели, че може да смени шеф на спектакъл, даже да е определен с конкурс.
Седмо деяние: Оставка
В късния следобяд на същия ден – 10 ноември, се разбра, че Захари Карабашлиев е подал оставка като основен публицист - драматург на Народния спектакъл още предния ден. По-късно той излезе с публична позиция, оповестена на страницата му във.

В нея писателят прецизира, че подадената оставка е обвързвана с спор, който е ескалирал и излязъл надалеч отвън стените на Народния спектакъл.

„ По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано нееднократно в подтекста на това, че една политическа фигура от управлението на дадена партия може да бъде „ уравновесена “ с друга такава. Няма по какъв начин да се съглася с това “, написа Карабашлиев в позицията си.

И прибавя, че като е приел поканата да стане част от Народния спектакъл, е вярвал, че тя е имала единствено креативна и професионална мотивация, а не идеологическа. В поста си Захари Карабашлиев прецизира, че няма партийна обязаност, а позициите, които показва, са цивилен и морални.

Свободна Европа се опита да се свърже с шефа на Народния спектакъл Васил Василев, само че той не отговори на позвъняванията. Велислава Кръстева одобри да отговори на въпросите документално, само че досега на публикуването на текста не ги е изпратила назад. Захари Карабашлиев също избра на този стадий да не разяснява повече.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР