Народният представител от ГЕРБ Калин Вельов проведе среща с културни

...
Народният представител от ГЕРБ Калин Вельов проведе среща с културни
Коментари Харесай

Калин Вельов проведе среща с културни дейци в Смолян

Народният представител от ГЕРБ Калин Вельов организира среща с културни дейци в постройката на регионалната администрация в Смолян. „ Исках да се срещна и да набележа лист с проблематични моменти и задания в другите подсектори на културата. Ще употребява този лист при диалозите си с Министерството на културата, Министерството на образованието, Министерството на труда и обществената политика - с всички, от които зависят изискванията и средата на работа “, съобщи пред присъстващите Калин Вельов. Той разясни, че към този момент е посетил осем регионални града, в които е провел срещи с културната общественост в тях.

„ Според мен е доста значимо човек от средите на културата да бъде в контакт с ръководещите, с политиците, с тези, от които зависи решаването на множеството проблеми “, уточни Калин Вельов.

По думите на Адриан Петров – зам.-областен шеф на Смолян, Родопите постоянно са били със специфичен статут и особено отношение по отношение на образованието и културата. „ Време е още веднъж да се подходи по същия метод, в случай че желаеме да запазим българщината, в случай че желаеме да запазим младежите и да бъдем една българска твърдина, каквато постоянно Родопите са били “, акцентира Петров.

Срещата продължи повече от час, в която се получиха разнообразни оферти. Сред тях е това да бъдат заложени специфики в програмата за районно развиване за читалищата. „ В новата стратегия уповавам се читалищата да бъдат включени като експлицитен приоритет към културната инфраструктура “, предлага Илия Годев – ръководител на читалището в Смилян.

Присъстващи повдигнаха и тематиката за отоплението и ситуацията в читалищата. От своя страна Калин Вельов заяви, че в проекта за възобновяване от КОВИД-кризата са заложени средства особено за библиотеки и читалища и ръководителите им ще могат да аплайват.

Другото предложение е двете министерства – на културата и на образованието, да работят в по-тясна колаборация и да възстановят съществуващите преди години така наречен просветителни концерти и театрални изяви. Става дума за реализатори – музикални, театрални и други, чиито възнаграждения да се поемат от страната, а те да вървят по обитаеми места и в учебни заведения да показват своето изкуство. Идеята е да се възпитава аудитория, да се възпитава просвета още в ранна възраст. По думите на Калин Вельов това е идея и задача, по която би трябвало да се работи години напред.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР