Народните представители приеха на първо четене проектобюджета на Министерството на

...
Народните представители приеха на първо четене проектобюджета на Министерството на
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене бюджета за 2023 година

Народните представители одобриха на първо четене проектобюджета на Министерството на финансите за 2023 година, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

Със " за " гласоподаваха 156, с " срещу " 71, а с " въздържал се " - 1.

От ПГ на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " обявиха, че няма да поддържат бюджета. 

От " Възраждане " акцентираха, че не виждат промени. Според националният представител Димо Дренчев заложеният растеж от 1,8% е прекомерно оптимистичен. 

" Според мен заложеният растеж на 1,8% на Брутният вътрешен продукт е малко оптимистичен. През цялата година прогнозите на МФ бяха най-оптимистични от тези на всички други институции. Рязко усещане беше тази на Българска народна банка, която беше за едвам 0,4% растеж. Може би към 1,5% е по-реалното, само че това ще забележим в края на годината. Заложената инфлация от 8% е малко надценена, по-вероятно е тя да бъде малко по-ниска. Лошото е, че това ще подложи приходите под напън и е прекомерно допустимо заложените доходи да не могат да бъдат събрани ", съобщи Дренчев.

Българска социалистическа партия обявиха, че проектобюджетът на Асен Василев е със " сбъркана философия " и не дава отговор на " европейските стандарти ". Според тях инфлацията надвишава заложените обезщетения за пенсионерите, както и плануваното нарастване на заплатите на чиновниците в администрацията, които не са получили такова през миналата година. 

Гроздан Караджов от " ИТН " разгласи бюджета за нереалистичен. Според него проблемите са в приходната част и по-точно с упованието страната ни да одобри законодателството по ПВУ, с цел да може да получи втория транш средства.

ГЕРБ-СДС съобщи, че ще поддържа проектобюджета, тъй като това е значимо за страната. Първата политическа мощ обаче бе безапелационна, че ще упорства за 

" Ние считаме, че импортираният от вас проектобюджет следва да бъде подсилен и ние ще го подкрепим. България следва да има закон за държавния бюджет и би трябвало да осигурим естественото действие на страната за тази година. Оценяваме, че този бюджет демонстрира ясно, че главен приоритет остава участието на България в еврозоната, оценяваме това, че дефицитът е 3% от Брутният вътрешен продукт, както и че това не е за сметка на увеличение на налози и рязане на разноски. 

Ние обаче имаме редица запаси. Този бюджет на процедура не взема решение нито един проблем в българското общество и не води до сериозна промяна, в която и да било сфера от икономическия живот на страната ", съобщи Теменужка Петкова. 

От Движение за права и свободи също ще дадат своята поддръжка, само че ще упорстват за промени сред първо и второ четене, тъй че да се направи обзор на макрорамката и да се заложи на по-консервативна прогноза на растежа на Брутният вътрешен продукт и средногодишната инфлация. 

От ПП-ДБ считат, че предлаганият бюджет от Министерството на финансите е доста добър знак за европейските сътрудници на страната ни. 

" Приемането на бюджет с 3% значи, че България ще бъде извадена и нормализирана. Мерките и измененията ще бъдат в " Бюджет 2024 “. Фактът, че не се подвигат налозите на война и коронавирус рецесия е доста мощен сигнал ", съобщи Мартин Димитров.

" Чрез този бюджет държавното управление извършва една от главните си цели и осмисля повода за своето основаване, а точно да приближи страната ни до еврозоната. С него изпращаме явен позитивен сигнал към интернационалната финансова общественост от позиция на предвидимост, законова и финансова непоклатимост, възстановяване на бизнес средата и бизнес климата ", съобщи Ивайло Шотев.

Асен Василев увери, че заложените доходи по Данък добавена стойност ще бъдат изпълнени. Той сподели още, че търсеният дял от Българския енергиен холдинг няма да навреди на сдружението и че е изцяло допустимо страната ни да получи втория транш по Плана за възобновяване и резистентност. Българският парламент би трябвало да одобри отчет на комисията за енергиен преход и промени в Закона за енергетиката, които Министерството на енергетика би трябвало да пусне за публично разискване. Василев увери, че не би трябвало да се приема либерализация на пазара за потребителите нито спомагателни задължения във връзка с ТЕЦ-вете.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР