Нарастващите протекционистки тенденции в Европейския съюз (ЕС) по отношение на

...
Нарастващите протекционистки тенденции в Европейския съюз (ЕС) по отношение на
Коментари Харесай

Поредното антисубсидийно разследване на ЕС спрямо китайски електромобили ще имат негативен ефект за търговията и икономическите връзки

Нарастващите протекционистки трендове в Европейския съюз (ЕС) във връзка с чистата сила ще навреди на ползите на потребителите там и ще сложи спънки пред по-широкото икономическо съдействие с Китай, считат китайски анализатори. В това, което Bloomberg разказа като „ едно от най-силните опровержения до момента от страна на Пекин против метода на Европейски Съюз в отбраната на неговия нововъзникващ зелен енергиен бранш “, ръководителят на китайската задача в Брюксел Фу Кун сподели в петък, че решението на съюза да стартира антисубсидийно следствие против вноса на електрически транспортни средства от Китай е „ незаслужено и почтено за жалост ”. Освен това Фу предизвести, че „ също по този начин има известия, че китайски фотоволтаични артикули и вятърни турбини също могат да бъдат обект на следствия “ от Европейски Съюз.

„ Трябва да се означи, че положителната инерция в световния зелен и нисковъглероден преход не пристигна елементарно и затова би трябвало да се заобикаля образуването на тесни блокове и налагането на едностранни и протекционистки ограничения, както и да бъдат отхвърлени опитите за „ делене “ или „ понижаване на риска “, което заплашва световните вериги за доставки и в последна сметка, с цел да не заплаши световното съдействие по изменението на климата “, сподели Фу Кун.

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) даде ход на антисубсидийно следствие против електрически транспортни средства, създадени в Китай от фирмите BYD, SAIC Motor и Geely. И трите компании са  определени посредством извадка. Американската компания Tesla не е измежду разследваните за момента.

Ако следствието на Европейски Съюз открие „ доказателства за дотации “, ще бъде изчислен „ междинен антисубсидиен налог “, който ще се постанова за всички електрически автомобили, импортирани от Китай.

„ Когато става дума за зелено развиване, вярното нещо, което би трябвало да създадем, е да работим в взаимност и да търсим взаимни изгоди. По този метод ще можем да дадем повече позитивна сила и повече сигурност в световната битка против изменението на климата “, сподели Фу Кун.

Миналата седмица Еврокомисията даде обещание да направи повече, с цел да отбрани изпадналия в усложнение бранш за произвеждане на сила от вятър, целейки „ противопоставяне на възходящото въздействие на Китай в производството “, съгласно Bloomberg. Китайски анализатори обаче са на мнение, че възходящите протекционистки трендове в Европейски Съюз ще навреди на ползите на локалните консуматори и ще попречи на континента да преследва задачите за чиста сила и ниски въглеродни излъчвания, които изискват утрояване на потенциала му за възобновима сила през това десетилетие.

Йе Бин, теоретичен помощник в Института за европейски проучвания към Китайската академия за обществени науки, разяснява, че в допълнение към протекционистките дейности в областта на търговията, последните законодателни процеси също демонстрират, че Европейски Съюз „ затваря вратите “ за китайски вложители в сферата. „ Подобна позиция в региона на чистата сила, която дава приоритет на конкуренцията пред съдействието с Китай, показва желанията за „ делене “ в тази нововъзникваща верига за доставки с висока добавена стойност от политиците в Европейски Съюз и може да докара пред нови трудности в двустранните търговски и капиталови връзки “, предвижда Йе Бин.

Антисубсидийното следствие на Европейската комисия, почнало без искане на компании от Европейски Съюз, към този момент повдигна въпроси измежду европейския бизнес за евентуален отговор от страна на Китай. „ Историята на световното икономическо развиване демонстрира, че човек ще попадне в капан единствено като избере протекционизъм и няма да успее или да стигне надалеч, като преследва „ делене “ или спиране на промишлеността и веригите за доставки “, сподели говорителката на китайското Външно министерство Мао Нин на конференция предишния четвъртък.

На 12 октомври Китайската комерсиална камара в Европейски Съюз (CCCEU) съобщи, че следствието на китайските електрически автомобили от страна на Европейски Съюз не е трансформирало значително увереността и решимостта на китайските предприятия да проучат задълбочено европейските и международните пазари. Разследването „ не е потребно “ за реализиране на личните екологични цели, изключително откакто Европейски Съюз започва законодателната цел за възбрана на продажбата на нови транспортни средства с гориво през 2035 година, се споделя в позицията на CCCEU.

Близки до промишлеността означиха, че Европейски Съюз би трябвало да одобри справедлива позиция за развиването на китайската промишленост за електрическите автомобили, чийто бърз напредък през последните години се основаваше на конкурентни преимущества, а не на национални дотации. Луц Мешке, основен финансов шеф на „ Порше “, сподели, че ходът на Европейски Съюз „ не е доста потребен “ за блока като цяло, и изключително за Германия, заяви „ Файненшъл таймс “ на 25 октомври. „ Като деликатен страж на емблематични европейски автомобилни марки в продължение на повече от десетилетие, преглежда свободната търговия, в това число за електрическите автомобили, като потребна за всички консуматори и като помощ в битката с световните климатични промени ”, се споделя в изказване на Geely Holdings до изданието Global Times.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР