Нарастващата инфлация и все по-големите разходи за заеми доведоха до

...
Нарастващата инфлация и все по-големите разходи за заеми доведоха до
Коментари Харесай

Европейската страна, която отбеляза най-големия спад в цените на имотите в ЕС. Очакват се още сътресения

Нарастващата инфлация и все по-големите разноски за заеми доведоха до спад на цените на жилищата в съвсем целия свят, само че едно от местата, където тази наклонност върви с най-бързи, е Швеция. След десетилетия на заможен взрив, най-голямата стопанска система в скандинавския район е в разгара на внезапен спад на жилищния пазар, което заплашва да задълбочи задаващия се стопански спад.

Цените на жилищата са паднали с 12% от пика си по-рано тази година, или до 15% в номинално изражение. Швеция е изправена пред огромен риск сега - риск да изпадне в най-тежката криза измежду 27-те стопански системи в Европейския съюз, написа Bloomberg.

Скандинавската страна не е единствената с жилищни проблеми. След взрива по време на пандемията повишението на лихвените проценти пристигна и спад цената на парцелите. Няколко пазари с обичайно високи цени на парцели, измежду които Канада, Австралия и Нова Зеландия, стават очевидци на спад в цените.
 Потъващият пазар на жилища в Швеция е предизвестие за света
Потъващият пазар на жилища в тази скандинавска страна е предизвестие за света

Пазарите на жилища по целия свят се охлаждат, само че цените не падат на всички места

В столицата на Швеция Стокхолм сключването на покупко-продажби се е забавило доста. Според брокери на локалния пазар към този момент не се продават парцели след първия оглед, както е било преди този момент.

Въпреки, че доста страни в Европейски Съюз се борят с сходни проблеми, жилищният пазар на Швеция е измежду най-уязвимите. Около 64% ​​от хората в имат личен дом, само че множеството нямат дълготрайни ипотеки с закрепен лихвен %, което ги прави чувствителни към измененията в лихвените проценти.

След нарастванията на лихвените проценти от централната банка на Швеция, най-големият боязън е, че по-високите разноски за заеми ще имат съществено влияние върху потреблението. Това към този момент стартира да се случва: продажбите на дребно се срутват, кредитирането понижава.
 Цените жилищата в България потеглят надолу през третото тримесечие на 2022-а
Цените жилищата в България потеглят надолу през третото тримесечие на 2022-а

В международен мащаб цените на парцелите към момента се повишават с ритъм от 8,8% годишно

Нещо повече - Централната банка на Швеция Riksbank неотдавна разгласи, че продължаващата инфлация може да мотив за повишаване на главния лихвен % от 2,5% до над 4,5%. Ако такова нападателно стягане се случи, това може да значи спомагателен спад от 10% в цената на парцелите, съгласно Хелена Борневал, старши икономист в Svenska Handelsbanken.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР