Нарастването на минималната работна заплата от 1 юли е без

...
Нарастването на минималната работна заплата от 1 юли е без
Коментари Харесай

Напрежение. Иска се нова минимална заплата

Нарастването на минималната работна заплата от 1 юли е без конкуренция. Синдикалната позиция е, че е безусловно неотложно минималното заплащане да се усили още един път през тази година, обявиха за Българска телеграфна агенция президентът на КНСБ Пламен Димитров и икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

Те разясниха оповестената от Министерството на финансите тригодишна бюджетна прогноза, в която е заложено минималната работна заплата да се замрази на 710 лв. до 2025 година.Пламен Димитров уточни, че отдава това предложение на рутинността в бюджетната процедура, спазването на календара и периодите в закона.

„ Ако се върнем обратно, ще забележим, че това постоянно се е случвало – в годините се показваха информации, които след това подлежаха на смяна. Обикновено в първичните таблици всички параметри са замразени, по-късно се сменят “, уточни Димитров.

Той добави, че незабавно след публикуването на прогнозата е имал диалог с финансовия министър, който го е уверил, че дебатите за минималната работна заплата, за това по какъв начин ще наподобява политиката по приходите в обновения бюджет от 1 юли, ще бъдат водени на тристранен съвет в идващите седмици. Дори и самата ръководеща коалиция има желание да внася разнообразни оферти от сегашните, уточни Димитров.

Позицията на КНСБ е, че минималната работна заплата би трябвало да стане най-малко 760 лв. от 1 юли, напомни Пламен Димитров.

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ уточни, че минималното заплащане би трябвало да е сред 840 и 1000 лв.. Долната граница е съгласно заложеното в европейската инструкция за минималните заплати – тя да е 50 % от междинната, а горната е по отношение на междинните равнища на покупателната дарба на минималните заплати в Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР