Напук на всичко, което мислим, че знаем за алкохола, учени

...
Напук на всичко, което мислим, че знаем за алкохола, учени
Коментари Харесай

Алкохолът всъщност помага за запаметяването на нова информация, твърдят учени

Напук на всичко, което мислим, че знаем за алкохола, учени от Университета Ексетър в Югозападна Англия настояват, че той оказва помощ на мозъка да запамети по-лесно нова информация. Обаче единствено такава, която е научена преди първото пиво, оповестява " Индипендънт ".

Изследователите провели дребен опит с 88 индивида на възраст сред 18 и 53 години, всички с привички за постоянна умерена консумация на алкохол в обществена среда. Поделили ги в две групи и им сложили задача за паметта - да запаметят поредност от думи. След това разрешили на едната група да пие колкото желае, а на втората забранили въобще. Доброволците с позволението изпили приблизително по 100 мл корав алкохол или по две халби бира.

На идващия ден задачата се повторила и участниците били изпитани по думите от предния ден. За изненада на учените се оказало, че тези, които са консумирали алкохол след упражнението, помнят доста повече от него и също по този начин се показват по-добре в новото тестване. Дори се открило, че най-добре се оправят тези, които са изпили най-вече алкохол предната вечер.

Обяснението съгласно английските откриватели се крие в една от най-съществените функционалности на алкохола, която в тази ситуация работи по тъкмо противоположната логичност на това, което прави по принцип - да блокира способността на мозъка да усвоява нова информация.

Когато алкохолът в кръвта доближи до хипокампа в мозъка (амоновия рог), тази част от сивото вещество, която е основна за паметта и спомените, превключва от деен режим на подобен за депозиране. Т.е. стопира да усвоява новата информация и вместо това се концентрира върху разпределянето на наученото до момемнта в дълготрайната памет. С други думи, в мозъка се освобождава запас за обработването и попиването на остарялата информация, тъй като стопира да се старае да възприема новата по време на опиянението.

Тази функционалност на алкохола е открита от дълго време в лаборатони условия, само че за пръв път се удостоверява в действителна среда, въпреки и в дребен опит, показвайки изненадващия противоположен резултат. Авторите на проучването акцентират, че даже откритието им да звучи като изказване в интерес на потреблението на алкохол, има и задоволително други проучвания, които затвърждават вредите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР