Напрежението във ВСС, забъркано от Лозан Панов, придобива драматични размери!

...
Напрежението във ВСС, забъркано от Лозан Панов, придобива драматични размери!
Коментари Харесай

Напрежението във ВСС, забъркано от Лозан Панов, придобива драматични размери! Съдии обмислят да му гласуват "вот на недоверие"

Напрежението във Висш съдебен съвет, забъркано от Лозан Панов, придобива трагични размери! Съдии обмислят да му гласоподават " избор на съмнение " Напрежението във Върховния касационен съд (ВКС), предизвикано при започване на седмицата от неговия ръководител Лозан Панов, придобива трагични размери. След като в сряда бе неодобрен от съдиите от Гражданската гилдия на Върховен касационен съд, които не поддържаха настояването му за промяна на заместник-председателя на съда Красимир Влахов със арбитър Светла Димитрова, в четвъртък Лозан Панов демонстративно е изискал оставката на заместника си. Стигнало се е даже до спиране на съвещание на Гражданската гилдия на съда, на което магистратите са обсъждали свое Тълкувателно решение, оповестяват за " Правен свят " магистрати, които са станали очевидци на случилото се.

След като застана отпред на Върховен касационен съд при започване на 2015 година, Лозан Панов одобри да работи с досегашните заместник-председатели на съда – Павлина Панова, която управлява Наказателната гилдия, Красимир Влахов, който е отпред на Гражданската гилдия и арбитър Таня Райковска, която ръководеше Търговската гилдия, само че откакто стана парламентарен арбитър, при започване на 2016 година постът пое Дария Проданова. Изненадващо, без да излага основателни претекстове, преди дни Панов е оповестил, че желае нови магистрати да заемат местата на Влахов и на Павлина Панова, която беше негов съперник при избора на ръководител на Върховен касационен съд.

За да влезе в действие рокадата, тя би трябвало да получи утвърждение на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). За да легитимира кадровите си решения, Панов се надявал, че ще получи поддръжка от болшинството от висшите съдии от Гражданската и Наказателната колегии. В сряда, когато се организира съвещанието на Гражданската гилдия, това освен не се случи, само че магистратите дадоха да се разбере, че ще упорстват Пленумът на Върховен касационен съд да се произнесе по настояванията за рокади.

Поведението на ръководителя на Върховен касационен съд в следобедните часове в четвъртък и персоналната му офанзива към досегашния му заместител Красимир Влахов, предиздвикало огромна част от висшите съдии да упорстват на идния Пленум на Върховен касационен съд да бъде гласуван и " избор на съмнение " на Лозан Панов.

Евентуално бламиране на " арбитър № 1 " от магистратите от Върховен касационен съд не би могло да докара до непосредствено преустановяване на мандата на Панов, нито да го откаже от настояването за промяна на двама от заместниците му, само че може да послужи като претекст – Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да не поддържа освобождението на Влахов и Панова. Позовавайки се на правото на съдийско самоуправление и на решенията на Пленума на Върховен касационен съд, кадровиците могат да отхвърля настояванията на Панов, които се чака да бъдат дискутирани най-рано идната седмица. В случай, че се стигне до неподходящ за ръководителя на Върховен касационен съд излаз от гласуването на Пленума на съда, то Панов би изгубил законното право да съставлява висшите магистрати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР