Напрежението и несигурността на Западните Балкани са достигнали невиждано от

...
Напрежението и несигурността на Западните Балкани са достигнали невиждано от
Коментари Харесай

Тоби Фогел: Отдавна битува измамно спокойствие, че мирът на Западните Балкани е вързан в кърпа

" Напрежението и несигурността на Западните Балкани са достигнали невиждано от десетилетия равнище ", установи в публикация в списание " Форин афеърс " тази седмица политологът Тоби Фогел, публицист и анализатор, основан в Брюксел.

" Етническият шовинизъм продължава да дестабилизира района. Етнократите манипулират хората, като дърпат струните на най-големите им страхове. Това важи с цялостна мощ за Босна и Херцеговина, която, дружно с Косово, няма изгледи скоро да получи статут на претендент членка на Европейския съюз или НАТО. Две страни, в които се водиха последните войни в Европа през 20-и век, а в този момент се обрисува да бъдат минимум на фронтовата линия в новата студена война на Запада с Русия ", разяснява той.

" В Босна за дестабилизацията способства най-вече водачът на локалните сърби Милорад Додик, само че също и националистическият водач на босненските хървати Драган Чович, който вижда опасност за мира опцията най-многочислената група в Босна - бошняците - да избира хърватските представители във федералната власт и упорства за още по-раздробено разделяне на Босна.

Зад Додик стои Белград, а зад Чович - Загреб. И Сърбия, и Хърватия имат зловредно въздействие в Босна, само че за рисковото падение на страната към бездната най-голяма виновност носят интернационалните фактори, в това число Европейски Съюз и Съединени американски щати ", твърди Тоби Фогел.

" Твърде от дълго време битува лъжливо успокоение, че мирът на Западните Балкани е вързан в забрадка. И че е доста дребна заплахата от експлоадиране на проведено принуждение в Босна или в Косово. Смята се, че няма неотложна потребност проблемите там да бъдат преодолени и че процесът на присъединение на страните от района към Европейския съюз ще обезпечи пътем нужните им промени.

В този смисъл обаче ми се коства забавен фактът, че една от най-напредналите към Европа страни - Сърбия - от няколко години претърпява трагично връщане към авторитаризма. Докато страната, която е най-назад с евроинтеграцията - Косово - е първенец по демократизация. Ето ви недвусмислено доказателство, че промените няма да се случват автоматизирано единствено тъй като Европейският съюз се уголемява ", счита специалистът.

" Разбира се, също така Европейският съюз и страните членки не трябва да не престават да употребяват процеса на разширение за вътрешнополитически цели. Имам поради президента Макрон, който първи блокира Албания и Северна Македония, и България, която стопира съседката си. Има и още такива образци през годините. Колкото и основателни да са причините на тези страни, би било добре те да вземат поради и събитията в Европа, изключително в Украйна, и да оставят настрани двустранните си проблеми ", съобщи Фогел.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР