Западните партньори обмислят ключови решения за военна помощ за Украйна

...
Западните партньори обмислят ключови решения за военна помощ за Украйна
Коментари Харесай

Зеленски: Всяко решение на Запада закъснява с година

Западните сътрудници обмислят основни решения за военна помощ за Украйна „ прекомерно дълго “, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

„ Всяко решение, до което стигаме ние, а по-късно и всички дружно, закъснява с към една година “, сподели той в изявление за Ройтерс.

След шест месеца на политически битки и забавяния, през април Съединени американски щати одобриха дълго чакания пакет от помощи в размер на 61 милиарда $. На идващия ден Пентагонът разгласи, че е подготвен да изпрати на Киев оръжия на стойност 1 милиарда $ от американските ресурси.

По време на шестмесечното спиране на помощта Украйна загуби основния фронтови град Авдеевка през февруари в изискванията на изострен дефицит на муниции.

Недостигът на противовъздушна защита на Украйна също се усети, защото Русия ускори ударите си в цялата страна, ориентирани основно против енергийната инфраструктура.

По данни на Министерството на енергетиката съветските удари против енергийната инфраструктура на Украйна са коствали на страната над 1 милиарда $.

Президентът дефинира доставянето на помощи, изключително извънредно нужната въздушна защита, като „ една огромна крачка напред, само че преди този момент две крачки обратно “.

Зеленски чака западните съдружници да се включат по-пряко в отбраната на Украйна, като оказват помощ за прихващането на съветски ракети над страната и разрешават на Киев да обезврежда съветска военна техника със западни оръжия.

„ Руснаците употребяват 300 самолета на територията на Украйна “, сподели Зеленски.

„ Нуждаем се от най-малко 120, 130 самолета, с цел да се противопоставим “, добави президентът, визирайки изтребителите F-16, които се чака да бъдат доставени на Украйна това лято.

Зеленски съобщи, че в случай че съдружниците не могат да дават изтребители на Украйна по-рано, те би трябвало да отхвърлен съветските офанзиви, което значи, че страните от НАТО могат да употребяват своите системи за противовъздушна защита, с цел да защитят западните райони на Украйна от съветски офанзиви.

Държавният глава също по този начин уточни, че няма „ нищо позитивно “ в диалозите със западните сътрудници по отношение на потреблението на техните оръжия за нанасяне на удари по съветски военни обекти по границата и по-навътре в съветската територия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР