Напрежение в бежанския център в Елхово - украинци разказаха,, че

...
Напрежение в бежанския център в Елхово - украинци разказаха,, че
Коментари Харесай

Местенето на бежанците продължава, в Елхово се оплакват от липса на храна

Напрежение в бежанския център в Елхово - украинци описаха,, че имат проблем с водата и храната за децата, както и че стоят на студено.

Днес сутринта към този момент стартира преместването към държавни бази навътре в страната, заяви председателката на организация по бежанците Мариана Тошева. По мотив недоволствата на хората от изискванията, тя добави, че това е краткотрайно място за настаняване, за неповече от 72 часа, като задачата е да се дефинират потребностите им. Тошева разясни, че през днешния ден е проведено изхранване.

В центъра в Елхово са настанени над 560 украински жители. Снощи някои са си тръгнали, недоволни от изискванията. Някои с таксита, други с рейс. Върнали са се в Бургас, с цел да търсят място, където да бъдат настанени, само че към този момент на техни разходи, заяви Българска национална телевизия.

Хаосът набъбна откакто започнаха да идват рейсове, които да реалокират най-уязвимите в държавни бази - майките с деца до 3 години и инвалидите. На украинците не им беше обявено кой къде би трябвало да се качи и къде ще бъде изместен.

Инвалидите ще бъдат извозени до бази в Старозагорски минерални бани, а майките с децата ще бъдат настанени в някогашния пионерски лагер в Ястребино. Направени са описи, тъй че фамилии да не бъдат разделяни, изясни, само че пред медиите шефката на организацията за бежанците.

" В момента се допълват описите, които бяха стартирани сутринта, с цел да можем да създадем филтъра за най-уязвимите хора, които са попаднали в буферния център да отидат на уместно място - пенсионерите, хора с деца над три години, които биха могли да изчакат още една вечер тук и четвъртия лист, той е дребен - имаме десетина индивида, които са пристигнали с коли ", сподели Мариана Тошева.
По 20 души в палатка в Сарафово
Продължава настаняването на украински бежанци в буферния център във военно-почивната база в бургаския квартал „ Сарафово “, заяви БНР. В палатковия лагер там могат да бъдат настанени още 400 души.

20 палатки към този момент са инсталирани. Днес бе осъществена стерилизация. Те още не са оборудвани с похотни кревати. В една палатка може да бъдат настанени до 20 души. Условията не са доста положителни, само че престоят на хората там няма да продължи повече от 72 часа, настояват управляващите.

Хотелската част е изцяло заета, в нея са настанени 120 украински жители. Те са удовлетворени и харесват изискванията в стаите. 12 са децата до 4-годишна възраст. За тях по-късно през днешния ден ще бъде проведен празник на плажа. Той е във връзка деня на детето. От Домашния обществен патронаж към този момент са почнали да транспортират храни към базата.

Петима индивида са напуснали по лично предпочитание. На останалите настанени не се разрешава да напущат територията.
Местят бежанци от Търново в Горна Оряховица поради неприятни условия
Украински бежанци, които преди два дни са били пренасочени от Варна към държавна база във Велико Търново, се оплакаха от неприятни условия в нея.

Още при идването си на място групата от 20 индивида отказала да се настани, тъй като по думите им държавната база не е годна за живеене. Групата е преместена в хотел в Горна Оряховица.
Вината била на неработещите институции, заварени от новата власт
Пред бТВ Ивайло Мирчев от " Демократична България " разяснява, че казусът към пренастаняването на бежаните идва от неработещите институции, които са били заварени от новата власт.

" В щаба нещата са добре. Институциите обаче не са работили 10 години. Хората в тях са назначавани по партиен симптом ", сподели Мирчев.
Той повтори, че Калина Константинова не е постъпила вярно, като е " размахала пръст на бягащи от войната хора ".

И добави, че като се изключи тази неточност, тя се оправя с останалите си отговорности като вицепремиер.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева твърди, че не е имало различен вид за настаняване на бежанците през зимата, с изключение на в хотелите по морето. Тя разясни, че за тези месеци страната се е погрижила за близо 100 хиляди бежанци.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР