Напрежение на протест за чист въздух и контрапротест за работни

...
Напрежение на протест за чист въздух и контрапротест за работни
Коментари Харесай

Напрежение на протест за чист въздух и контрапротест за работни места пред ТЕЦ "Брикел"


Напрежение на митинг за чист въздух и контрапротест за работни места пред Топлоелектрическа централа " Брикел " в Гълъбово. Силите на реда не позволиха да се стигне до нещо по-сериозно. Протестиращите за чист въздух и рационализация на ТЕЦ- а са по-малко.

Служители на „ Брикел “ останаха след работния ден, с цел да кажат, че не са съгласни със затварянето на ТЕЦ-а и да предположат, че става въпрос сега за политически PR.

Снимка: bTV


Протестът против замърсяването на въздуха от „ Брикел “ поддържаха локални хора и екологични организации.

На първи август екоинспекцията в Стара Загора наложи насилствена мярка прекъсване на ТЕЦ-а поради замърсяване на въздуха. На 17 август съдът анулира предварителното й осъществяване. Така „ Брикел “ не работеше сред 14 август и 3 септември. Днес екипът ни влезе в централата.

„ Променихме аспирационната система на „ Брикел “, оросителната система и изведохме един казан в главен ремонт и още два през тези дни в някакви планови поправки. Както виждате след пуска на централата, има коренна разлика от това, което беше преди да ни наложат ПАМ. Освен това, което обещахме и се договорихме с Регионална инспекция за опазване на околната среда от позволени 3 котлоагрегата по сложно позволение, сега работим с 2 “, сподели Янилин Павлов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа „ Брикел “.

Мониторингът върху топлоцентралата е повишен - с командировани чиновници.

„ Те дават наряди и в почивните дни, и в празничните дни. Всеки ден на бюрото си получавам доклад. Никой от нас няма предпочитание да затваря огромни горивни съоръжения. Има сложни разрешителни и те са определили изискванията. Неизпълнението на тези условия значи нарушение на екологичните правила “, изясни министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Трите станции на екоинспекцията, които наблюдават за качеството на въздуха в Гълъбово, са отчели 6 превишения на средночасовата норма на серен диоксид от началото на годината. В района работят още 3 топлоелектрически централи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР