Направихме много за реформата в местата за лишаване от свобода.

...
Направихме много за реформата в местата за лишаване от свобода.
Коментари Харесай

Зарков по темата за затворите: Много съм горд от свършеното

" Направихме доста за промяната в местата за отнемане от независимост. Много съм горделив със свършеното през последните 8 месеца по тематиките, които през днешния ден ни събират тук. Веднага след встъпването ни в служба се преборихме за спомагателни 5 милиона лв. за системата; успяхме да стартираме построяването на нов затвор; подписахме нови съглашения със синдикатите ". Това съобщи министър Крум Зарков на днешната среща с представители на всички синдикални организации в системата на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) и Главна дирекция " Охрана " (ГДО). На нея бе и отрасловият зам.-министър Мария Павлова, присъединяване взеха също професионалните управления на двете профилирани дирекции.

" Горд съм, че успяхме да изпълним гладко прекосяване от 24-часов на 12-часов режим на работа на надзорно-охранителния състав в местата за отнемане от независимост от 1 януари т.г. Реформа, която всеки министър преди мен е желал, само че не е посмял да направи поради заканите от митинги ", добави той.

Като част от обществения разговор сред Министерството на правораздаването и синдикатите, на масата за разискване бе подложен въпросът за желанието за протестни дейности, деклариран от една от седемте организации и федерация. Причина за недоволството, съгласно членовете на ССЗБ, е промененият от началото на годината режим на работа в местата за отнемане от независимост – от 24 на 12 часа.

От страна на Министерство на правосъдието бяха представени заключения от разбор за първото тримесечие на годината, по отношение на съшия интервал на предходната година. Цифрите демонстрират, че след въвеждането на 12-часовите смени на работа на надзорно-охранителния състав, изключителният труд е намалял с 84 %, което във финансово измерение се равнява на 871 425 лв.. В часове – 51 566 часа ексклузивен труд при започване на предходната година против 8365 за тази.

С прекосяване на 12-часовите дежурства, броят на чиновници в местата за отнемане от независимост през светлата част на денонощието се е нараснал, което е належащо за осъществяване на всички планувани и спомагателни мероприятия с лишените от независимост и арестуваните лица.

Практиката демонстрира, че прекосяването към по-краткотрайно дежурство не откъсва служителя за цяло денонощие от фамилната среда и не води до психическо и физическо натоварване.

На срещата бе декларирана ясната позиция на Министерство на правосъдието, че ефикасното използване на 12-часовия график на работа ще продължи, както с оглед съблюдаване на националното законодателство, европейските стандарти и предписанията на интернационалните правозащитни организации, по този начин и съгласно постигнатите финансови резултати от ограничението на изключителния труд.

На синдикалните организации бе предоставена и информация за подхванатите дейности по подготовката на държавния бюджет за 2023 година, като бе изтъкнато, че всички претенции на ГДИН и ГДО са регистрирани и показани в Министерството на финансите. В разследване на дейната позиция на Министерство на правосъдието, в проектобюджета за 2023 година е планувано нарастване по отношение на одобрените разноски за 2022 година

Очертани бяха и препоръчани от работна група с присъединяване на всички синдикати ограничения против експанзията, упражнявана по отношение на чиновниците на ГДИН и ГДО от страна на лишени от независимост и арестанти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР