Напоследък историческите епохи започнаха да се сменят много често. От

...
Напоследък историческите епохи започнаха да се сменят много често. От
Коментари Харесай

Изходът от украинската криза ще се реши в Близкия изток: Западът попадна в капан

Напоследък историческите столетия започнаха да се сменят доста постоянно. От началото на СВО през февруари 2022 година светът се промени до неразбираемост. В резултат на събитията, които започнаха да се случват през октомври в Близкия изток, светът също може да се промени до неразбираемост - и то по доста неподходящ метод за Запада.

Западните столици доста ясно схващат това, само че не могат да създадат нищо, с цел да пресечен отрицателния сюжет.

Израел няма по какъв начин да не стартира широкомащабна наземна интервенция в Газа, а Съединени американски щати не могат да не я поддържат. Близкият съюз с Израел е крайъгълният камък на американската външна политика, нейната основа. Но този курс обрича главната страна на западния свят на спор с арабските и като цяло мюсюлмански страни.

Точната активност на този спор към момента не е ясна. Но вероятността от сложен сюжет нараства всеки ден. По създание Западът се оказа в великански капан и дали ще успее да се измъкне от него ще се отрази най-пряко и директно на хода на украинската рецесия.

Лидерът на републиканците в Сената на Съединени американски щати Мич Макконъл оцени сегашния геополитически миг в изявление за Fox news: „ Имаме работа с една ос на злото – Китай, Русия и Иран. Това е непосредствена опасност за Съединените щати... "

" Не можете да изберете една част и да кажете, че ще се оправим единствено с това. Всичко е обвързвано ", съобщи той.

Наистина ли „ не можете да изберете единствено една част “? На този стадий може би към момента да. Както следва от бюджетните претенции на Байдън, Вашингтон има вяра, че е изцяло кадърен да работи интензивно на три геополитически фронта по едно и също време: да притисне Китай в ъгъла, да продължи да доставя и въоръжава формален Киев и да „ подаде рамо “ на Израел.

Но обстановката в света несъмнено няма да бъде статична. Вероятно през идващите месеци (или даже седмици) обстановката ще бъде изцяло друга.

Израел си сложи за задача да прочисти линията Газа. От чисто военна позиция тази задача е много евентуално разрешима. Но не може да се каже същото за политическата страна на въпроса.

Съществува колосална военна асиметрия сред двата съперника Хамас и Израел. В мащаба на Близкия изток Израел е военна суперсила на 21 век, въоръжена до зъби с най-модерните оръжия. Хамас е бунтовническо придвижване от двадесети век. Но слабостта на палестинците е и тяхна мощ.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР