Напоследък децата по света и у нас са привлечени от

...
Напоследък децата по света и у нас са привлечени от
Коментари Харесай

Децата по света и у нас са привлечени от опасна онлайн мода



Напоследък децата по света и у нас са привлечени от рискова онлайн мода, обвързвана с дребни магнитни топчета. Попаднали в стомаха те могат да отведат децата даже в операционната зала.

За последните 6 месеца са оперирани 5 деца с съществуване на сред 3 и 21 магнитни топчета в корема. Продават се основно в китайски уеб сайтове, евтини са и са по доста в кутия. Най-опасна е използването им за краткотраен пиърсинг на езика, само че при спане топчетата могат да бъдат погълнати.

" Обществото не знае какъв брой рисково е това нещо да се погълне. Дори и част от лекарското съсловие, тъй като това е мода, която се популяризира лавинообразно последните месеци в света . Ние първо оперирахме едно дете, което е погълнало седем магнитни топчета. Те са направени от една специфична сплав и притегателната им мощ е доста мощна сред магнитите. И какво се получава - когато те се обхванат едно по едно минават в разнообразни места на храносмилателния тракт ", сподели за БНР доктор Стефан Стоилов, детски хирург.

По думите му поглъщането на топчетата може да докара до съдбовен край, може да провокира и кръвоизлив в храносмилателния тракт.

" Говорят, че се вършат от тези топчета антистресови оргърлици , тъй като като ги закачиш в кръг към шията си те излъчват магнитно поле и то работило доста добре на напрежението. Например, в случай че не си квалифициран добре с даден урок тази огърлица ти оказва помощ да не си толкоз уплашен ", добави лекарят.

Продажбата на този продукт е неразрешена в доста страни , в това число и в някои страни в Европа. Забраната не е решение на проблема, разяснява ръководителят на Асоциация дейни консуматори Богомил Николов:

" Тези магнитни топчета са предопределени за по-големи деца, ние направихме обзор на офертите и на всички места ясно е указано, че не са подобаващи за деца под 7 години. Това, което знаем от хирурзите е, че случаите стават с по-малки деца. Най-голямата отговорност е на родителите - да създадат, тъй че тези играчки и продукти да не доближават до най-малките деца ".

" Далеч преди интернет постоянно е съществувало това да се покажеш какъв брой си самоуверен по какъв начин може да преодолееше това или друго. Проблемът с интернет стана много по-сериозен , тъй като доста хора, разчитайки на това, че ще имат почитатели, повече лайкове или ще станат инфлуенсъри измислят все нови и нови провокации. Когато се борим с провокациите едно по едно ние не вършим нищо, тъй като не знаме кое ще е последващо, което ще се появи. Тук главната роля е на родителя, да поговорим с детето, да следи детето какво гледа, какво прави и да го пита какво забавно е видяло ", разяснява Стоилко Апостолов от Центъра за безвреден интернет. 
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР