Напомняме, че кандидатите за съдебни заседатели за Окръжен съд –

...
Напомняме, че кандидатите за съдебни заседатели за Окръжен съд –
Коментари Харесай

Търсят се съдебни заседатели за Окръжен съд - Русе

Напомняме, че претендентите за правосъдни заседатели за Окръжен съд – Русе могат да аплайват по процедурата до 11 август 2023 година в град Русе, пл. „ Свобода “ №6, ет. 3, стая 304, всеки работен ден от 9 до 12 часа и от 13 до 17 часа.

Всяко от заинтригуваните лица е належащо да дава отговор на условията на член 67, алинея 1 от Закон за съдебната власт, а точно:

Да е работоспособен български гражданин;

Да е на възраст от 21 до 68 години;

Да има сегашен адрес в община Русе, която попада в границите на правосъдния район;

Да има приключено минимум приблизително образование;

Да не е осъждан за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията;

Да не страда от душевен заболявания;

Да не е правосъден заседател в различен съд;

Да не е общински консултант от правосъдния регион, за който е избран;

Да не взе участие в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;

Да не работи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в правосъдния регион, за който е определен.

Съдебните заседатели са представители на обществеността в правосъдното съвещание понаказателни каузи в първа инстанция. Като правосъден заседател се взима присъединяване, когато делото е за закононарушение, за което се планува наказване повече от 5 година отнемане от независимост. Тогава съставът на съда включва един арбитър и двама правосъдни заседатели. Когато за закононарушението е планувано наказване не по-малко от 15 година отнемане от независимост или друго по – тежко наказване, условието е за двама съдии и трима правосъдни заседатели. За всеки правосъден състав посредством чоп се дефинират съществени и аварийни правосъдни заседатели.Съдебният съставсъбира предоставените от страните доказателства, като преценя допустимостта и относителността им към разногласието. След привършване на делото, съдът постановява решение или присъда, съобразено и гласа на правосъдните заседатели. Съдебните заседатели имат идентични права и отговорности със съдиите, като изявленията и гласуванията им са преди тях.

Според член 68, алинея 5 от Закон за съдебната власт минимум 10 на 100 от лицата, които се включват в листата на позволените претенденти, би трябвало да са с подготовка в региона на педагогиката, логиката на психиката и обществените действия.

Съгласно член 68, алинея 3 от Закон за съдебната власт претендентите за правосъдни заседатели подават в Общински съвет – Русе:

Подробна автобиография, подписана от кандидата;

Нотариално заверено копие от тапия за приключено образование;

Медицинско уверение, че лицето не страда от психическо заболяване;

Данни за контакт на две лица, към които общинските препоръки да се обръщат за препоръки;

Мотивационно писмо;

Писмено съгласие;

Декларация за липса на събитията по член 67, алинея 3 от ЗСВ;

Документ за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, в случай че са родени преди 16 юли 1973 година

На съображение член 68, алинея 5 от Закон за съдебната власт описът на позволените до присъединяване претенденти, дружно с техните автобиографии, мотивационни писма и рекомендации и документи за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, се разгласяват на интернет страницата на Oбщинския съвет.

Допуснатите претенденти ще бъдат изслушани от краткотрайната комисия на Общински съвет – Русе, основана сРешение №1440/13.07.2023г., на 07 септември 2023 година, от 9 часа, в гр. Русе, пл. „ Свобода “ № 6, ет. 6, зала „ Свети Георги “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР