Написаната специална глава, посветена на омбудсмана в проекта за нова

...
Написаната специална глава, посветена на омбудсмана в проекта за нова
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Проектът на ГЕРБ лишава гражданите от защита, превръща омбудсмана във фигурант |

Написаната специфична глава, отдадена на омбудсмана в плана за нова конституция на ГЕРБ, на процедура лишава пълномощия и изпразва от наличие институцията. Това изясни пред БНР омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея текстовете трансформират омбудсмана във фигурант, орязват пълномощията му и лишават жителите от отбрана, каквато са имали до момента.

Досега настоящият текст, който дава необятен мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на жителите, е сменен с текст, в който омбудсманът е редуциран до елементарен наблюдаващ на правата и свободите на жителите, без действително да се даде опция той да ги пази, сигнализира Ковачева в предаването „ Преди всички “.

„ За мен е необяснимо това „ внимание “ към институцията на омбудсмана “, разяснява тя.

Отнето е правото на омбудсмана да се намесва, когато представители на частния бранш нарушават съществени права и свободи – да вземем за пример неточни работодатели, частни правосъдни реализатори, компании за бързи заеми, колекторски компании, разясни Диана Ковачева.

Включването на това пълномощие на омбудсмана да се намесва в сходни проблеми е станало след ясни интернационалните рекомендации от Организация на обединените нации и ОССЕ, добави Ковачева. Тя обърна внимание на обстоятелството, че сега институцията се употребява от най-високия вероятен правозащитен статут А.

Новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират омбудсмана – до момента правозащитни организации са имали това право да сезират за нарушени права да вземем за пример от вида на домашно принуждение или по проблеми, свързани с права на хора с увреждания. „ Всички те сега са изключени от конституционния текст “, посочи Ковачева.

Възпрепятства се опцията омбудсманът да пази главните права и свободи на жителите, безапелационна е Диана Ковачева. За нея е необяснимо и нищо не постанова да бъдат преместени главните права на индивида от началото на конституционните текстове, което тя дефинира като извънредно знаково място, в самия завършек на плана.

Въвежда се самостоятелната конституционна тъжба, само че жителите не са упоменати като индивид, който може да сезира Конституционния съд, означи още Ковачева в рецензиите си към плана.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР