Намалява безработицата сред младите висшисти. Вече тя е под 2%,

...
Намалява безработицата сред младите висшисти. Вече тя е под 2%,
Коментари Харесай

Безработицата сред младите висшисти намалява

Намалява безработицата измежду младите висшисти. Вече тя е под 2%, до момента в който през предходната година е била 3,5 на 100. Средният застрахователен приход на приключилите нараства, достигайки до 1647 лева през 2022 година (при 1520 лева през 2021 г.).

Това регистрира последното издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас, което беше показано през днешния ден в МОН. Сред позитивните трендове са още множеството задгранични студенти у нас, както и по-малко български студенти в чужбина.

Софийският университет за поредна година оглавява класацията като водач в максимален брой професионални посоки. Той е преди всичко в 21 от общо 28, с които взе участие в класациите.

Техническият университет в София е преди всичко в 6 професионални посоки от общо 9, а Медицинският университет в София е първи в четири от общо 5, изясни Георги Стойчев, началник на екипа, изработващ Рейтинговата система на университетите в България.

Работещите млади висшисти на позиции, които не изискват висше обучение са под 46%, а в предходни години са достигали 54 на 100. Почти всички студенти, които завършат медицински специалности, се осъществят на пазара на труда. При тях безработицата е към и под 1%, колкото е и измежду приключилите „ Военно дело “ и „ Математика “.

Най-много млади безработни има измежду приключилите „ Социални действия “ 3,7%. Системата дава информация и за това какви специалности упражняват най-често приключилите, уточни още Стойчев.

Най-много студенти се образоват в Софийския университет – близо 20 хиляди, следван от Пловдивския и УНСС. Любопитно е, че в СУ учат повече студенти, в сравнение с в 22-та университета с минимален брой студенти в страната, взети дружно.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР