Налагането на таван на цената е пореден опит за натиск

...
Налагането на таван на цената е пореден опит за натиск
Коментари Харесай

Заради тавана: Растат цените на руския суров петрол frognews.bg

Налагането на таван на цената е следващ опит за напън на Запада върху Русия поради войната в Украйна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче назова ограничаването " слаба позиция “, която не е задоволително " сериозна “, с цел да навреди на съветската стопанска система.

Русия съобщи, че няма да одобри тавана на цените и заплаши да спре износа на нефт за страните, които одобряват ограниченията.

Решението пристигна, откакто групата на производителите на нефт Opec+ се съгласи да се придържа към политиката си за понижаване на производството на фона на по-бавния световен напредък и по-високите лихвени проценти.

Opec+ е група от 23 страни експортьорки на нефт, в това число Русия, които се срещат постоянно, с цел да решат какъв брой недопечен нефт да продават на международния пазар.

В взаимно изказване предходната седмица Г-7 и Австралия обявиха, че ограничаването от 60 $ за съветския нефт ще влезе в действие в понеделник или „ доста скоро по-късно “. Мярката има за цел да " попречи на Русия да се възползва от своята нападателна война против Украйна ".

Таванът на цените беше препоръчан от Г-7 през септември.

Това значи, че единствено съветски нефт, закупен за по-малко от 60 $ за барел, ще бъде позволен за транспорт благодарение на танкери на Г7 или Европейски Съюз, застрахователни компании и кредитни институции.

Това може да затрудни Москва да продава своя нефт на по-висока цена, защото доста огромни корабни и застрахователни компании са основани страни от Г7 - организация на седемте най-големи по този начин наречени " напреднали “ стопански системи в света, които преобладават международната търговия и интернационалната финансова система. 

Русия е вторият в света производител на недопечен нефт след Саудитска Арабия и доставя към една трета от потребностите на Европа.

Цените на петрола и газа се покачиха заради опасенията, че съветската инвазия в Украйна може да засегне доставките.

В понеделник влиза в действие и общоевропейска възбрана за импорт на съветски недопечен нефт по море. Въпреки че ограниченията сигурно ще бъдат усетени от Русия, ударът ще бъде отчасти омекотен от нейния ход да продава своя нефт на други пазари като Индия и Китай, които сега са най-големите единични купувачи на съветски недопечен нефт.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР