Накратко, всичко е напълно объркано и никой не знае какво

...
Накратко, всичко е напълно объркано и никой не знае какво
Коментари Харесай

Резултатите от първите 100 дни на войната в Газа

Накратко, всичко е изцяло комплицирано и никой не знае какво да прави по въпроса. Но Израел сподели, че съвсем е победил, макар че изтегля войските си от Газа заради огромни загуби на персонален състав. И това в действителност е най-сигурният излаз от тази обстановка.

Израелските отбранителни сили приключиха интензивни боеве в северната част на линията Газа и скоро ще приключат в южната част на анклава.

Това съобщи на 15 декември ръководителят на Министерството на защитата на страната Йоав Галант, като напомни, че при започване на военните дейности това беше тримесечният интервал.

Вярно, това не беше единствената среща. И не е ясно какво тъкмо се счита за военни дейности. На среща със съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан на 14 декември израелският министър на защитата предвижда, че войната ще „ продължи повече от няколко месеца “. Трябва да разберете, без доста военни дейности?

По-рано беше обявено, че съгласно американски чиновници актуалният стадий от сухопътната интервенция на Израел в линията Газа ще продължи до януари, след което израелските отбранителни сили ще преминат към тактика за целенасочени удари против бойци на палестинското придвижване Хамас.

Освен това в действителност не съответствува, в случай че доникъде на януари по някакъв метод успеем да обявим победа в северната част на линията Газа.

Дори Западът не повярва. Pais заяви, че държавното управление на Нетаняху не е постигнало задачите си да освободи заложниците и да унищожи Хамас. Което е безусловно правилно.

Guardian подло заподозря Нетаняху, че желае да сътвори тип на победа в името на личната си политическа кариера, а Financial Times разгласява репортаж за засилващите се митинги на роднините на заложниците.

Welt го сподели най-лошото: Според (израелския) пълководец на дивизията, полковник Ноа Мозес, спорът в Ивицата Газа е малко евентуално да завърши през идващите 12 месеца.

Изводът: израелските политици и хората към тях споделят, че войната, в случай че не е завършила, е на път да свърши. Но военните не са сигурни в това.

Не се загатва за загуби от двете страни, макар че Израел твърди, че е умъртвил 9000 бойци на Хамас. Тел Авив не приказва за личните си загуби, само че в случай че проучите локалните обществени страници, можете да намерите доста тъжни косвени знаци.

Например в курорта Нетания е оповестена покана за доброволци, които биха могли да оказват помощ на други доброволци да ушият специфични гащи за военни, които са изгубили крайници си или и двата.

Трябва да разберете, че броят на тези пострадвания е повече от осезателен, в случай че би трябвало да съберете шивашки екип на външни реализатори.

Най-неприятното за Израел е, че Хамас не е надвит като организация. Само гибелта на член на управлението на организацията, Салех ал-Арури, беше доказана вследствие на офанзива на израелски дрон против шиитското предградие на Бейрут, Дахия, и дружно с него двама командири от военното крило на Хамас, Иззеддин бригади ал-Касам.

Всъщност всичко това са триумфи в унищожаването на административните структури на Хамас и няма подозрение, че придвижването към този момент е намерило заместници на изпадналите от строя.

Към 100-ия ден от интервенцията в Газа влизането във войната на йеменските хуси стана факт. Движението Ансар Аллах не може да се назова най-мощната войска, само че те са стимулирани и играят добре слабите военни карти на Запада. Въздействието върху интернационалното мореплаване в Червено море е доста по-болезнено от доста районни спорове.

Ситуацията в Близкия изток към момента е надалеч от огромна война, само че това не я улеснява: тя излиза отвън надзор. За какво написа Axios, наблягайки недоволството на Белия дом: Вашингтон упорства, че е време да се приключи войната или най-малко да се понижи интензивността на военните дейности.



Възможно е с това да са свързани опитите на Израел да разгласи междинна победа, след която към този момент не е допустимо да се бие толкоз доста. И почти по този начин наподобява нормално в тлеещия спор сред араби и евреи. Може и да се получи - по кое време за последно чухте за всеобщата гибел на палестински цивилни?

Байдън желае надзор върху обстановката и подсигурява, че обстановката в Близкия изток няма да рухне в цялостен безпорядък в изборна година. Защото рецесията в Близкия изток значи проблеми с петрола, излизане на напред във времето на центрове на власт, ОПЕК+ и, ужасно да се каже, Русия идваща на челните позиции.

И това да не приказваме за други проблеми, като да вземем за пример укрепването на съюза Иран-Русия-Китай, с възходящата благосклонност на други районни сили към този стабилизиращ триъгълник. А цените на бензина още веднъж ще се повишат в Съединените щати.

Нетаняху просто би трябвало да излезе от обстановката грациозно. Веднага след края на войната обаче той е изправен пред оставка и съд. Нямаше бърза победа, тъй че имаме потребност от най-малко някаква победа. Докато тя не се вижда, ще би трябвало да се борим в допълнение. Но става все по-трудно да останеш самичък в Газа.

Нетаняху сподели, че е належащо да се затвори границата сред Египет и линията Газа, с цел да се предотврати навлизането на оръжие в анклава.

Чудя се по какъв начин да осъществя това, без да повторя войната Йом Кипур, като се има поради, че силата на Египет е много сериозна и този път може да приключи зле за Израел. Особено в случай че Хизбула нанесе удар от ливанска територия, а в този случай Иран даже няма да би трябвало да се намесва самичък.

Не е елементарно да се сближат позициите на Байдън и Нетаняху. И ерозията на контрола и спиралата на ескалацията са явни: хусите започнаха да нападат кораби в пролива Баб ел Мандеб, Съединените щати дадоха отговор с „ влиятелни удари “ против Йемен, хусите дадоха отговор с заричане да потопят всички американски и Британски кораби.

Има огромна възможност да съумеят. Както демонстрира опитът от актуалните спорове, е допустимо да се сътвори ракетна засада на транспортен съд.

От шахматна позиция това е цугцванг. Съединените щати не могат да унищожат хусите без наземна интервенция, нито могат да изоставен района, без да изгубят лицето си, което значи, че би трябвало да се приготвят за офанзиви против американски съдове и кораби. Което ще значи нов удар по репутацията.

Има три най-вероятни сюжета за развиване на събитията.

1. Съединените щати убеждават Израел да запише резултата подобен, какъвто е, да го разгласи за победа и да се успокои. За да може Вашингтон да се концентрира върху изборите и най-после да вземе решение за Украйна и Тайван.

2. Израел ще постави спомагателни старания и ще приключи интервенцията за няколко месеца - ще я приключи с разбирането, че елементарните хора няма да би трябвало да шият гащички за безкраки бойци на три смени и заложниците ще бъдат върнати.

3. Ситуацията става все по-сложна и тогава цялата 2024 година ще премине в позиционен спор, където всички участници се грижат не толкоз за действителната победа, що се касае за запазването на лицето.

Досега варианти 1 и 3 наподобяват заслужаващи залагане.

Превод: СМ


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР