Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра отново не уважи искането на

...
Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра отново не уважи искането на
Коментари Харесай

26-годишната Ц.М. от Силистра остава в ареста за наркоразпространение

Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра още веднъж не почете настояването на обвинената Ц.М. за смяна на мярката й за неотклонение. 26 годишната Ц.М. е привлечена в качеството на обвинена за това, че на три дати от м.октомври до м. декември 2022 година е популяризирала високорискови наркотични субстанции и е държала такива за разпространяване, като закононарушението е квалифицирано по чл.354а, ал.1, по отношение на чл.26 от Наказателен кодекс.

Ц.М. е с взета мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ от 21 декември 2022 година.

На 14 март 2023 година различен углавен състав на Окръжен съд-Силистра не почете искане на Ц.М. и удостовери взетата мярка за неотклонение „ Задържане под стража “.

Месец по-късно изговаряне на съда обвинената още веднъж моли да бъде променена мярката й за неотклонение в по-лека – „ Домашен арест “

В това правосъдно произвеждане отбраната на обвинената и тя персонално мотивираха настояването си с отпаднала нужда от задържане под стража, съществуване на здравословен (дентален) проблем, и потребност от по-добри хигиенични условия.

Обвиняемата не показа доказателства за настъпили нови условия в интервала от произнасянето на съда през месец март до днешното правосъдно съвещание.

Окръжният прокурор съобщи, че и към сегашния миг са налице всички предпоставки да остане в действие най-тежката мярка за неотклонение във връзка с обвинената Ц.М. Представителят на обвиняването се аргументира, че липсват нови условия, които да обосновават смяната на мярката за неотклонение „ Задържане под стража “q и изиска от съда същата да бъде доказана.

Съдът, откакто се срещна с доказателствата по делото не откри съображение да отстъпи от досегашното мнение за правда на задържането на обвинената Ц.М.

Налице е обосновано съмнение, че Ц.М. е направила закононарушението, в което е упрекната, а по отношение на периода на задържане съдът откри, че е в границите на законно плануваният и досега в този период са осъществени значими следствени дейности по делото за откриване на обективната истина.

Соченият от обвинената здравословен проблем е реализуем, не е от такова естество, че да не разрешава престояване в ареста, заради което е допустимо обезпечаване и осъществяване на нужното лекуване там.

Обвиняемата има непрекъснат адрес, не е осъждана, не е трудово ангажирана и от доказателствата по делото не може да се извлече извод, че съществува заплаха от укриване. Доказателствените материали обаче обосновават извод за честота на продажбите за разпространяване на наркотични субстанции на малолетни лица, заради което съдът намира, че заплахата от осъществяване на друго закононарушение е действителна.

С оглед на изложеното съдът откри настояването на прокуратурата за основателно, заради което удостовери взетата мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ във връзка с обвинената Ц.М.

Съдът дефинира период от два месеца, считано от влизане на определението в действие, в който е неприемливо ново искане за изменение на мярката от обвинената Ц.М., като се изключи здравословни аргументи.

Определението на съда предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР