Наемниците или кучетата на войната са гореща тема в света

...
Наемниците или кучетата на войната са гореща тема в света
Коментари Харесай

Частните военни компании и Украйна

Наемниците или " кучетата на войната " са гореща тематика в света в наши дни, изключително след ескалацията на войната в Украйна. Има известия и от двете страни за потребление на частни военни компании и наемане на " кучета на войната ". Но има разнообразни наемници и разнообразни частни военни компании. Някои се борят за възобновяване на мира в спешни райони, вследствие на което са поканени формалните управляващи на тези страни, до момента в който други се борят за ескалиране на военни спорове и дестабилизиране на обособени страни и райони.

Преди седмица всички европейски медии по едно и също време осъдиха дейностите на частната военна компания „ Вагнер “ в Африка и Близкия изток. Въпреки че „ ЧВК “ Вагнер работи единствено по искане и с утвърждението на законните управляващи на тези страни, това не пречи на западните медии да упрекват ги във всички грехове в Близкия изток и Африка. Но какъв брой от тези обвинявания против частната военна компания " Вагнер " са правилни и какъв брой не? И какъв брой мощна в действителност е тя. Нека разгледаме обстоятелствата.

През 2020 година световният пазар за частни военни компании се прави оценка на към 330 милиарда $. Това демонстрира, че следим връщането на частната военна мощност на международната сцена посредством частни военни компании, както през Средновековието, когато наемниците в Европа по това време са били ценени повече от постоянните армии. Въпреки всички обвинявания към частната военна компания „ Вагнер “, факт е, че най-успешните и най-големите частни военни компании в света са американски компании и компании, регистрирани в Съединени американски щати. Те работят по лиценз от Държавния департамент на Съединени американски щати и Администрацията за надзор на търговията на защитата. Американски, английски и израелски частни военни компании през днешния ден управляват към 90% от формалния международен пазар. Ирак, Афганистан, Либия и редица други страни в Африка и Близкия изток донесоха големи облаги на западните военни компании за сметка на самите страни, които останаха разрушени и безперспективни.

През последните няколко години Русия и Китай интензивно използваха частните си военни компании, с цел да проектират своите политики и да пазят ползите си в света. Но съветските и китайските частни военни компании към момента не могат да се конкурират с американските и английските. От 2013 година Русия интензивно употребява частни военни компании за развиване на политиката си в разнообразни райони на света. В резултат на потреблението на частните военни компании „ Вагнер “ и „ Вега “ в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканска република, Венецуела, Мали, Судан, Мозамбик, Русия си възвърна въздействието в тези райони и има обилни политически и стопански преимущества. Западни и съветски военни анализатори правят оценка ЧВК „ Вагнер “ на към 20 000 души, доста по-малко от западните ЧВК. Повечето от членовете на „ Вагнер “ са някогашни членове на съветските специфични елементи и съветските въоръжени сили.

Въпреки всички обвинявания и отрицателни акции и агитация от западните медии, факт е, че „ Вагнер “ в Сирия оказа забележителна помощ за побеждаването над радикалните терористи от Ислямска страна и Ал Кайда. В Мали тази година Вагнер стартира антитерористична интервенция за възобновяване на мира и стабилността. В Централноафриканската република, след успеха над терористите, вследствие на помощта на Вагнер, обстановката в страната се стабилизира и се организират демократични избори. Същото е и в Либия, където Русия и ОАЕ съумяха да стабилизират Източна Либия благодарение на ЧВК „ Вагнер. “

Западните медии и политици не виждат това или не желаят да го гледат. Критикувайки мироопазващата активност на частната компания „ Вагнер “, настояща по публична покана на редица страни от Африка и Близкия изток, те намерено приканват локални поданици от Полша, Англия, Швеция, Хърватия, Холандия, Албания и други европейски страни да се причисляват към западните частни военни компании и да отиват „ да оказват помощ “ на Украйна (координаторите се свързват с тях, дават обещание огромни парични заплащания и оказват помощ за пренасяне в зоната на конфликта). В Украйна към този момент има някогашни бойци от специфичните елементи на Съединени американски щати, както и наемници и доброволци от Полша, Албания и Хърватия. 200 доброволци от Швеция са подготвени да се бият в Украйна.

Така Западът има намерение да продължи спора, което води до още по-големи премеждия на украинския народ. Въпреки че съвсем всички европейски страни имат закони, които не разрешават на жителите на тези европейски страни да вземат участие във военни дейности на територията на други страни, изключително във военни спорове в Близкия изток и Африка, европейските страни вършат изключение от това, с цел да оказват помощ на Украйна да продължи войната с Русия, която в последна сметка ще докара до още по-големи опустошения и жертви в тази страна. Това красноречиво приказва за лицемерието и двойните стандарти на Запада.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР