Над половин милион българи са подложени на "шумов тормоз" от

...
Над половин милион българи са подложени на "шумов тормоз" от
Коментари Харесай

Над половин млн. българи откачат от шумни съседи

Над половин милион българи са подложени на "шумов тормоз " от съседи, сочат данни от изследване на Евростат.
Над 10 % от българите, живеещи най-вече в градска среда, са подложени на "шумов тормоз " от съседи в блока или от улицата.

През 2016 година приблизително 18 на 100 от европейците са били изложени на звук над допустимите децибели от съседи или от улицата с ангажимента, че сходни проблеми се установяват доста повече в градовете, в сравнение с в селските региони.

В градовете у нас са живеели към 5,2 млн. българи, което прави към 500 хиляди българи евентуално пострадали от съседски звук или от прекомерни децибели от улицата, сочи Евростат.

В градските райони на страната има над 2,5 млн. жилища /при сбор 3,9 милиона/, като близо една четвърт от тях /над 600 хиляди/ са съсредоточени в столицата.

Близо 2 милиона от българите, обитаващи жилища в градска среда, живеят в над 11 хиляди панелни блока, в които качеството на строителството и шумоизолацията са на ниско равнище.

Друга причина за недобрите условия на живот в градска среда у нас, е пренаселеността на жилището - постоянно 3 генерации от 6 до 8 души живеят в апартамент от 60 кв. м.

Около 60 % от децата и младежите под 18-годишна възраст, които са евентуални носители на шумов тормоз, живеят в пренаселени условия при междинен индикатор за Европейски Съюз - 22 %, написа още в отчета.
По степен на претъпканост градски жилища у нас са 48 %, при междинен индикатор за Европейски Съюз - 18 %.

Най-много шумно обаче е в Малта, Германия и Холандия. Всеки 1 на 4 поданици в тези страни, които живеят най-вече градска среда, е подложен на шумов тормоз, регистрира европейската статистика. Това значи, че близо четвърт от хората в тези страни са били подложени на неприемлив съседски звук или прекомерно високи децибели от улицата най-вече в градските райони.

Сред страните, в които хората от градовете са били изложени на прекомерни шумови деформации са още Португалия /23 на сто/, Румъния и Гърция /по 20 на сто/, Белгия и Дания - по 18 на 100, и други

Най-ниски равнища на шумов тормоз от съседи или от улицата са регистрирани в Ирландия - 8 на 100, Хърватия - 8,5 на 100, България и Естония - по 10 на 100.

Сред околните ни съседи "най-тихо " се оказва в Македония - едвам 7,5 на 100 са били унизени от звук. В Сърбия - 13 % и в Турция - 16 % са били хората, обезпокоени от звук от съседи или от улицата, регистрира Евростат.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР