Над два милиона долара дарение получи Ломската гимназия от емигриралия

...
Над два милиона долара дарение получи Ломската гимназия от емигриралия
Коментари Харесай

Емигрант в САЩ дари милиони долари на училището в Лом, в което е учил

Над два милиона $ подаяние получи Ломската гимназия от емигриралия в Съединени американски щати българин доктор Андрей Георгиев. Освен за учебното заведение, в което е учил, в наследството си той подарява и сумата от 500 000 $ на община Лом. Средствата към този момент са постъпили по сметките на учебното заведение и общината, оповестява " Дарик ".

По волята на донора парите, предоставени на гимназията, са за стипендии на възпитаници, които следват в европейски университети. А къде ще бъде вложена сумата, дарена на общината, би трябвало да реши кметът на града, е записано в наследството на доктор Георгиев.

Кметът Пенка Пенкова сподели, че върви допитване измежду жителите на града по какъв начин да бъдат изразходвани средствата. Към момента най-вече последователи има концепцията да бъде ремонтирана спортната зала, която от основаването си не е обновявана. От общината приготвят галерия с архиви за доктор Андрей Георгиев, посредством която жителите на града да научат повече за личността и живота на своя великодушен покровител.

Дарение за Ломската гимназия от емигриралия в Съединени американски щати доктор Андрей Георгиев е предстоящо няколко години. Средствата обаче се оказаха доста повече от предстоящата сума от 1 млн. $. По сметката на учебното заведение са постъпили 2 075 000 $. Те са предопределени за стипендии на възпитаници от учебното заведение, които следват в европейски университети. Първите 10 стипендианти бяха определени още предходната година, когато се разбра за дарението. Двамата студенти в Англия ще получат по 6000 $, а останалите осем ученици на български висши учебни заведения – по 800 $ за образователна година. В учебното заведение към този момент одобряват документи на тазгодишните зрелостници, които са признати да продължат образованието си. По предварителни калкулации на шефа на гимназията Теодор Йончев, двойно по-голямата сума ще стигне за стипендии „ Д-р Андрей Георгиев “ за повече от 30 години.

Другата радостна вест за жителите на крайдунавския град е, че с изключение на великодушното подаяние за гимназията, която е приключил, доктор Андрей Георгиев е дарил забележителна сума от 500 000 $ и на община Лом. Чрез локалната преса и във Фейсбек към този момент върви допитване измежду жителите на града по какъв начин да бъдат разходвани средствата. Кметът на Лом Пенка Пенкова: " Това е сериозна сума за община като Лом. Това подаяние би трябвало да бъде безусловно изчистено от всевъзможни съмнения. Тоест би трябвало да откри най-хубавият метод къде да бъде вложено. Засега приоритет набира спортната зала, която да премине в многофункционална зала. Тя от дълго време е в извънредно положение. Залата е една от първите шест, строени в България и от този момент цялостен ремонт не е юридически. Имаме седем клуба, които работят в извънредно сложни условия. Ако остане този метод, на всеки стадий и на всяка стъпка ще бъдат осведомени хората по какъв начин се случват нещата ". Къде ще бъдат вложени средствата ще бъде оповестено в навечерието на празника на града 17 септември. Тогава ще бъде открита и галерия, отдадена на донора: " В момента изследваме живота и това, което е съхранено в архива, за доктор Георгиев. Първото, което желаеме да създадем, е една галерия в нашата изложба, да срещнем хората кой е този популярен българин, който след толкоз години се сеща и подарява толкоз доста пари. Това е едно от може би най-големите дарения, които един град получава ".

Обществен съвет ще съгласува и управлява разходването на дарените от доктор Андрей Георгиев 500 хиляди $ на община Лом.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР