Над дузина фирми ни уверяват, че вече можем да зареждаме

...
Над дузина фирми ни уверяват, че вече можем да зареждаме
Коментари Харесай

Безжичното зареждане – все по-близо, все по-надалеч

Над дузина компании ни твърдят, че към този момент можем да зареждаме смарт телефони и таблети безжично, без да ги слагаме на тъкмо несъмнено място и по избран метод

Няколко устройства могат да се зареждат безжично, без значение къде са сложени
(снимка: Aira)

Идеята за безжичния транспорт на сила не е нова. Говори се, че още Никола Тесла е имал проекти електричеството да бъде излъчено без кабел. Десетилетия по-късно мобилните електронни устройства са на всички места към нас и концепцията за безжичното им зареждане от разстояние наподобява идва все по-близо до реализацията си. Същевременно тестовите технологии показват, че могат да зареждат джаджи, ситуирани все по-далеч – на метри или дори десетки метри разстояние.

В дните на едно от най-големите изложби за потребителска електроника в света, CES 2020, над дузина компании се надпреварват да ни твърдят, че към този момент е допустимо да зареждаме своите смарт телефони и таблети безжично, освен това все по-често без да се постанова да ги слагаме на тъкмо несъмнено място по тъкмо избран метод.

Aira FreePower

Предизвикателство насочат щатската компания Aira с нейната технология FreePower и сътрудникът й Nomad. Тяхната разработка е модернизиран вид на към този момент съществуващите зарядни подложки за безжично зареждане – поставка, при която няма значение по какъв начин ще поставиш телефона. Тя работи с всевъзможни устройства, стандартизирани за безжична връзка по стандарта Qi. Потребителят не е заставен да мисли къде е специфичното „ леке ”, на което телефонът му ще се зарежда.

При FreePower подложката на Aira няма значение по какъв начин ще поставиш телефона
(снимка: Aira)

На първо четенe тази система ще е способна да „ храни ” до 3 устройства по едно и също време. Вградената в нея технология за интелигентно ръководство на силата има грижата да подава повече или по-малко сила, разпознавайки какво устройство лежи от горната страна – смарт телефон, слушалки или друго.

Zens Liberty

Aira не единствена с сходно предложение. Безжична поставка за зареждане, която поддържа голям брой устройства и не е придирчива към метода на слагане на устройствата, е създала и Zens. Нейното знамение се споделя Liberty и също разчита на огромен брой зареждащи намотки. Те са виновни за способността за зареждане на всяко безжично устройство, сложено от горната страна.

Подложката Liberty също няма искания в каква позиция ще се постави устройството
(снимка: Zens)

Заедно, 16-те намотки обезпечават индукционната мощ, която няма искания в каква позиция ще се постави устройството (при FreePower намоктите са 18). Така се заобикаля вероятността телефонът да остане незареден, тъй като, да речем, е мръднал заради вибрацията при получено известие.

Guru

Зареждане на устройството където и да било в стаята – това пък е концепцията за безжично зареждане на компанията Guru. И тя се показва на CES, а информация за нейната разработка към този момент бе оповестена в някои медии. Фирмата е родена от Калифорнийския софтуерен институт и упорства, че няма потребност от специфична поставка за зареждането на електрониката. Нейната зарядна система работи, препращайки електричество посредством високочестотни радиовълни в милиметровия набор (mmWave), какъвто вероятно ще бъде употребен за някои 5G мрежи по света.

Системата на Guru предава електричество посредством високочестотни радиовълни в милиметровия набор
(снимка: Guru)

За момента Guru има три тестови продукта на тази база. Единият е настолна система, която безжично зарежда какви да е електронни джаджи на разстояние 2-3 метра. Втората версия работи на разстояние, което може да покрие огромна стая, а има и трети вид, при който дребен робот, сходен на подочистачка, обикаля, с цел да зарежда характерни дребни електронни устройства от вида на камери и IoT датчици.

От компанията упорстват, че дизайнът на системата и потреблението на милиметровите честоти разрешават изпращането на силата да се случва „ по следен, безвреден и ефикасен метод ”.

uBeam

Пренос на сила посредством ултразвук – това пък е концепцията на uBeam (вече SonicEnergy). Калифорнийският стартъп е създал технология, която излъчва сила посредством ултразвук. Става дума за тон над обсега на човешкия слух, т.е. от 20 000Hz нагоре.

Технологията употребява система, наподобяваща високоговорители, с цел да предава акустична сила по въздуха, която се преобразува в електрическа сила на устройството посредством ултразвукови сензори. Твърди се, че технологията може да преодолее разстояние няколко метра с сила, измервана във ватове, а зареждане от порядъка на миливатове е допустимо и на над 10 метра.

uBeam споделя, че нейната технология може да се употребява за обезпечаване на непрекъсната мощ за индустриални IoT приложения. Също по този начин компанията възнамерява да предложи технологията за интелигентни домове.

Технологията на uBeam излъчва сила посредством ултразвук
(снимка: uBeam/Twitter)

Разработчикът акцентира, че „ ултразвукът е всъщност е безвреден ” и се употребява за разнообразни приложения, като датчици за паркиране и съоръжение за разчистване, към този момент повече от 50 години. Системата на uBeam може да се ползва и в самолети, коли и лечебни заведения, настояват от компанията.

Накъде без Apple

Измежду огромните играчи също има мераклии да предложат отдалечено безжично зареждане. И о, изненада, става дума за Apple. Вярно, че тя се отхвърли от зарядната поставка AirPower, само че очевидно не се е отказала от безжичното зареждане. Или може би тъкмо това, което е намислила, е довело до отхвърлянето на проектите за AirPower – кой знае? Сега компанията е подала поръчка за патент за зареждане на телефоните през Wi-Fi мрежата.

Патентът подсказва, че компанията изследва опцията за безжично зареждане на устройства през разнообразни радиочестоти, в това число клетъчни (между 700 MHz и 2700 MHz), Wi-Fi (2,4 GHz и 5 GHz) и милиметрови (между 10 GHz и 400 GHz), както бе обявено от Apple Insider. Описанието дава концепция по какъв начин устройствата могат да употребяват антени за образуването на лъчи, които откриват къде физически се намира устройството за зареждане и по-късно концентрират сигнала върху него за усъвършенстван обсег и бързо зареждане.

Разбира се, това е единствено патент, т.е. не подсигурява, че Apple фактически работи върху „ магически рутер ”, който може да ни залива с високоскоростен интернет и зарядна мощ по едно и също време, само че въпреки всичко концепцията за прибавяне на зареждаща функционалност към антените за Wi-Fi и клетъчни мрежи е хитра.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР