Над 85% от съществуващата зона А на парка вече е

...
Над 85% от съществуващата зона А на парка вече е
Коментари Харесай

"Индустриален парк Шумен" се разширява с нова зона

Над 85% от съществуващата зона А на парка към този момент е продадена на вложители

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Как се прави промишлен парк: урокът Шумен

Успешното партньорство сред частен бизнес и община през последните години притегля от ден на ден нови производства
10 юни 2018
Индустриалните зони притеглят от ден на ден вложители

Добра инфраструктура, непосредственост до огромен град, подпомагане от общината и деен частен сътрудник вършат парковете сполучливи
7 юни 2017
Шумен чака четири нови завода и над 700 работни места до края на годината

Въпреки това анализите на Института за пазарна стопанска система демонстрират, че вътрешните и външните вложения в региона не престават да изостават
16 май 2017 " Индустриален парк Шумен ", който през последните години все по-бързо притегля вложители, стартира построяването на нова зона. Причината за това е, че над 85% от създадената територия към този момент е продадена, а има интерес за закупуване на нови имоти. Бъдещата подзона ще бъде с обща повърхност 590 дка и в нея ще бъдат вложени към 6 млн. лева Очаква се тя да е подготвена до девет месеца.

Приток на вложители

По план паркът е с обща повърхност 2400 дка и е разграничен на четири подзони, които да се развиват една след друга, като първата от тях (зона А) беше приключена през 2013 година Големият приток на вложители обаче стартира през 2016 година, като все още са завършили продажбите или следва завършване на покупко-продажбите за 15 имота, или над 85% от терена.

Това постанова построяването на идната част от парка (зона С). Тя е с повърхност 590 дка, само че действително на вложителите ще бъдат препоръчани към 390 дка, защото останалата повърхност е за създаване на инфраструктура.

Терените в новата зона С ще са сред 20 и 40 дка, само че ще има и по-малки имоти за по-малки вложители. Строителството на инфраструктурата би трябвало да завърши в границите на девет месеца, тъй че евентуалните вложители ще могат да задвижат плановете си преди началото на идващото лято. По думите на Тончев към този момент има запазен имот от вложител в новата зона.

Партньорски план

Инвестицията ще бъде към 6 млн. лева и ще бъде обезпечена със лични средства на компанията, сподели изпълнителният шеф на " Индустриален парк Шумен " Николай Тончев за " Капитал ". След няколко години на мъчно начало през 2016 година компанията регистрира чиста облага от 1.3 млн. лева Резултатите за 2017 година още не са вписани и не се виждат поради неработещ Търговски указател, само че в случай че се съди по подписаните продажби, би трябвало да са нагоре.

" Индустриален парк Шумен " беше основана през 2009 година като смесена компания сред община Шумен (40%) и " Ники-БТ " (60%), като общината апортира земята, а частното сдружение направи парична вноска. Идеята е компанията да създава парка, като поетапно построява обособени зони с цялостна инфраструктура, ток, газ, вода, канал и оптични кабели, както да обезпечава защита и поддръжка на терена. Общината от своя страна третира вложителите преференциално, като ги обслужва при съкратени периоди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР