Над 81% от ИТ мениджърите признават, че не могат да

...
Над 81% от ИТ мениджърите признават, че не могат да
Коментари Харесай

Новата парадигма в сигурността: намаляване на сложността


Над 81% от ИТ мениджърите признават, че не могат да разпознаят съответно киберзаплахите
(снимка: CC0 Public Domain)

Трудно е да се опише с думи сложността, пред която са изправени екипите за ИТ сигурност в актуалния свят. Днес хакерите са по-мотивирани от всеки път – зад техните желания стои заричане за пари и те не щадят нито средства, нито чест в опитите си да пробият в ИТ инфраструктурите на всички – от огромните многомилионни корпорации до дребните еднолични фирмички. Въоръжени са с цялостен боеприпас: червеи, рансъмуер, всичко. Организациите пък са въоръжени с голям набор от разнородни, сложни за синхронизиране средства за отбрана, чиято оркестровка е извънредно сложна.

В напъните си да изградят мощна отбранителна линия, доста ИТ отдели смесват и съчетават разнородни технологии. Така един ден те осъмват с нов проблем за ИТ сигурността: прекалено много артикули и прекалено много интерфейси за ръководство и съгласуване. Според някои изследвания, в една средноголяма организация има над 50 разнообразни системи, свързани по един или различен метод с ИТ сигурността.

Неотдавнашно изследване на Forbes Insights измежду експерти по ИТ сигурността и ИТ ръководители откри, че разнообразието от артикули за сигурност и снабдители в границите на едно дружество може да сътвори затруднения и да добави административна тежест за екипите по сигурността. Около 77% от интервюираните експерти по сигурността (архитекти, мениджъри или инженери) оповестяват, че разполагат с „ прекалено много артикули за следене и ръководство ”. 78% споделят, че това води до „ комплициран надзор на политиките ”. Наред с това 81% споделят, че не са в положение да разпознаят съответно заканите.

Настъпването на пандемията утежни обстановката в допълнение. Повсеместният боязън от заболяването даде на злонамерените играчи нови средства за продупчване на корпоративните мрежи: писма с обещания за „ медикаменти ”, „ записвания за ваксини ” и „ средства за предварителна защита ”.
още по тематиката
Облачните технологии носеха обещанието да облекчат работата на ИТ отделите, само че те също пристигнаха със своя набор от провокации за сигурността.

Днес полемиките за киберсигурността постоянно се вторачват във всички „ елементи на пъзела ”, без да се стигне до същността на решението: опростяване. Но какво значи простотата в подтекста на такава комплицирана среда? Става въпрос за обозримостта и консолидираното на всички процедури и ограничения по гарантиране на сигурността.

„ 78% от огромните организации по света употребяват над 50 разнообразни инструмента за киберсигурност – това е голяма „ тъкан от обособени кръпки ”, която не може да подсигурява дейно сигурността на киберактивите на организацията ”, Сергей Белоусов, създател и основен изпълнителен шеф на Acronis.

Именно тази трудност е казусът, който Acronis взема решение с формула за баланс сред сигурност, досегаемост, цялост, достоверност и сигурност, която е заложена в Acronis Cyber Protect. Равновесието сред петте детайла е основно за всеки собственик на цифрови активи – от най-малкото, самостоятелно равнище до най-сложното, корпоративно равнище. Така е, тъй като – в случай че вземем за образец достъпността –данните могат да бъдат безусловно надеждно предпазени, когато ги запишем, свалим от компютъра и приберем в банков сейф, само че тогава те няма да са налични и на процедура ще са неизползваеми.

„ Всеки може да се увери персонално какъв брой всеобхватна и управляема система е Acronis Cyber Protect ”, споделя Десислава Христова, търговски шеф на Crayon България
(снимка: персонален архив)

Към виртуалните закани Acronis подхожда по същия метод, по който класическата медицина подхожда към опазването на здравето. Превенцията е главен дирек в тази грижа: сходно на миенето на ръцете и здравословното хранене за тялото, системата обезпечава непрекъсната, настояща грижа за предпазването от болести.

Изкуственият разсъдък, вграден в системата, има отговорността за различаване и разкриване на неправилните положения, даже и те да не са срещани в никакъв случай по-рано – по този начин, както лекарят разпознава даже нов и невъобразим вирус по признаците на организма. Откликът допуска вземането на ограничения сходно на изписването на лекуване. След това идва ред на възобновяване, което в цифровия свят значи възобновяване на данните и процесите.

И за най-големите организации, и за дребните консуматори на технологии – самостоятелни и дребни компании – този смесен метод, осъществен в Acronis Cyber Protect, значи съчетаване на всички защитни механизми в едно, давайки обозримост над всички процеси, закани и средства. Сложният пейзаж от виртуални набези бива обзет от мултифункционална система, която работи единно, безпрепятствено, синхронно. Едновременно с това и разпределението на отговорностите е пределно ясно, абсолютно и неоспоримо.

„ Лесно е да се каже, само че не толкоз елементарно е да се реализира. И въпреки всичко тази единност е реалност. Всеки, който се съмнява, може да ревизира персонално по какъв начин действа Acronis Cyber Protect и да се увери какъв брой всеобхватна и управляема система е ”, споделя Десислава Христова, търговски шеф на Crayon България – „ Gold Service Provider ” и „ Authorized Cloud Distributor ” на Acronis. Безплатна, 30-дневна тестова версия на платформата да бъде изтеглена.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР