Над 70 страни се ангажираха да увеличат усилията в борбата

...
Над 70 страни се ангажираха да увеличат усилията в борбата
Коментари Харесай

Повече от 70 страни се ангажират да се борят с финансирането на тероризма

Над 70 страни се ангажираха да усилят напъните в битката с финансирането на тероризма, обвързвано с "Ислямска страна " и Ал Каида, съобщи Асошиейтед прес.
Участниците в интернационална конференция в Париж се съгласиха "напълно да криминализират " финансирането на тероризма посредством ефикасни и съразмерни наказания "дори при липса на връзка с съответен терористичен акт ".

Двудневният конгрес беше призован от френския президент Еманюел Макрон, с цел да се съгласуват напъните за понижаване на терористичната опасност в дълготраен проект. Сред присъстващите бяха американският финансов министър Стивън Мнучин, ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристин Лагард, саудитският външен министър Абдел Ал Джубейр и катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Участниците приканиха за възстановяване на шерването на информация сред разследващите служби, правоприлагащите органи, финансовите предприятия и софтуерната промишленост. Те също по този начин се съгласиха да подобрят опциите за следене на финансови средства, отиващи към неправителствени организации и благотворителни сдружения.
Сред участниците имаше страни, които взаимно се упрекват във финансиране на тероризма, изключително от Персийския залив.

Френските уредници означиха, че военните провали на "Ислямска страна " не й пречат да прави своите терористични действия наред с Ал Каида, изключително в нестабилни райони на Афганистан, Малайзия, Филипините, Йемен, Египет и Африка на юг от Сахара.
Терористичните групировки не разчитат единствено на кешовата стопанска система - те от ден на ден употребяват сложни за следене принадлежности като предплатени карти, онлайн портфейли и краудфъндинг.

"Ислямска страна " също по този начин влага в предприятия и недвижими парцели, с цел да си обезпечи финансиране. Според канцеларията на френския президент приходите единствено на "Ислямска страна " сред 2014 и 2016 година се правят оценка на 2,5 милиарда $.

Френският прокурор за битка с тероризма Франсоа Моленс съобщи по радио "Франс енфо ", че "Ислямска страна " употребява техники за микрофинансиране, с цел да събира доста пари на дребни суми.
По думите му работата с подразделението за финансово разузнаване е помогнала за откриването на 416 индивида във Франция, дарили пари за "Ислямска страна " през последните две години.
Той сподели, че парите са отишли при "320 събирачи, основно в Турция и Ливан, от които джихадистите в Ирак и Сирия могат да получат финансиране ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР