Над 70% от българите имат проблем със съня и се

...
Над 70% от българите имат проблем със съня и се
Коментари Харесай

Как спим? Над 70% от българите имат проблем със съня

Над 70% от българите имат проблем със съня и се разсънват най-малко един път вечер, като междинната дълготрайност на съня им в работен ден е 6 часа и 45 минути. Това демонстрират данните от второ национално-представително на организация " Прагматика " и isleep, оповестени по случай Световният ден на съня, който тази година е на 15 март.

В съпоставяне с миналогодишните данни се следи, че 3% повече българи се наспиват добре.



Хората считат, че са им нужни приблизително към 8 часа и 20 минути сън, с цел да се усещат същински отпочинали заран. Въпреки това обаче те спят към 2 часа по-малко, като междинната дълготрайност за това е 6 часа и 45 минути в работен ден и 7 часа и 32 минути в почивен. Приблизително всеки втори се разсънва изтощен прекомерно рано заран и има потребност от още сън денем.

47% от интервюираните се въртят в леглото, 17% сънуват кошмари, а 13% пият медикаменти, с цел да заспят. Мъжете спят по-добре от дамите и са по-ефективни и прочувствено уравновесени денем.

Резултатите от изследването демонстрират ясна връзка сред другите стадии на виталния цикъл и качеството на съня. 76% от младежите на възраст сред 25-29 години декларират, че имат проблеми със съня. Този % спада до 68% измежду хората, които са при започване на 30-те си години и доближава най-високата си стойност (82%) към средата и края им.



Проучването обособява 6 групи хора по отношение на стадия на живота, в който се намират, и демонстрира на какво се дължат безсънните им нощи:
" Млади бохеми " (25-29 г.) - отдадени са повече на заниманията, в сравнение с съня. 55% от тях постоянно се разсънват с главоболие, само че недоспиването не им тежи, защото наваксват си съня през уикенда. " Сънливи тандеми " (26-33 г.) - спят приблизително 7 часа и 29 минути съвсем без спиране. 89% са в сериозна връзка и надлежно съжителстват с сътрудник. " Среднонщи патрули " (25-39 г.) - чакат появяването на бебе (40%) или се грижат за такова (80%) " Виртуози в хаоса " (30-40 г.) - лутат се сред страсти, най-вече отрицателни, само че времето със фамилията ги крепи. Държат на работата си, само че децата са приоритет, а от време на време здравето им страда поради напрежението. " Кариерни състезатели " (26-43 г.) - главен приоритет е кариерата. Спят най-дълго и се будят минимум от всички групи, за сметка на това над 50% от тях се будят мъчно заран. " Владетели на салдото " (43-55 г.) - отделят огромно внимание на здравословното хранене, заобикалят да употребяват телефони преди лягане, само че имат разтревожен сън с постоянно будене.


Данните от проучването демонстрират и връзка сред качеството на съня и здравословното, психологичното и прочувственото положение на индивида, матрака и възглавницата, на които спим, храната, както и взаимоотношенията с хората към нас и настроението.

" Навиците и дейностите ни денем рефлектират директно в качеството на съня ни. Порочни практики като потребление на мобилни устройства или четене на книга в леглото преди заспиване, утежняват качеството, а от време на време и количеството на съня. Връзката тук е двупосочна, защото недотстъчният или малоценен сън води до проблеми в настроението и страстите денем ", споделя доктор Тодор Георгиев, който е част от екипа на лабораторията за проучване на съня в Пловдив.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР